Hoe vaak moet je je haar echt wassen?

Hoe vaak moet je je haar echt wassen?

Was jij je haar iedere dag? Of probeer je het te beperken tot twee, hoogstens drie keer in de week?

Bescherm je haar

Om te beginnen: waarom was je je haar? Dat mogelijke duidelijk zijn: wie is er niet gek op dat frisse gevoel als je net je lokken hebt gewassen? Shampoo verwijdert vuil, haarvet en resten van je stylingprodcuten. Maar probeer je haar niet iedere dag bloot te stellen aan een warme douche. Zeker krullend en dik haar gaat hier niet vrolijk van worden. Je haar zal nog makkelijker uitdrogen. Vuil (lees: een beetje) in je haar is helemaal zo slecht nog niet. Talg heeft een belangrijke functie: het houdt je huid soepel en beschermt het ook.

Niet te vaak wassen

Maar nu natuurlijk de belangrijkste vraag waar iedereen mee zit: hoe vaak moet je je haar nu echt wassen? Daar is helaas niet maar een antwoord op mogelijk. Stel dat je iedere dag heftig sport en fijn haar hebt, kan ik me voorstellen dat een dagelijkse ontmoeting met de shampoofles geen overbodige luxe is. Maar bij dik haar en weinig talg is het juist erg belangrijk dat je je haar niet te vaak wast.

Probeer het aantal haarwasbeurten te reduceren tot twee keer per week. In principe zou iedereen een paar dagen zonder shampoo moeten kunnen. Wordt je haar vet en gaat je hoofdhuid jeuken? Dan is het wel absoluut tijd om in actie te komen. Wil je de wasbeurt uitstellen? Probeer zo min mogelijk aan je haar te komen. Borstel het ook niet te vaak. En gebruik niet al te vette stylingproducten, zeker niet op je hoofdhuid.

Hormoonschommeling

En onthoud ook: wat nu werkt, werkt misschien over een half jaar niet meer. Door veranderende seizoenen, een hormoonschommeling of andere factoren kan het best zo zijn dat je weer een nieuwe wasritueel voor je haren moet gaan vinden.

Beeld: Wikimedia Commons “Hair & Eyes” by Zara J from Canada – [1]. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Share This