Hoe meer moedervlekken, hoe groter de kans op huidkanker?

Hoe meer moedervlekken, hoe groter de kans op huidkanker?

Wie meer dan elf moedervlekken op één arm telt, heeft een bovengemiddelde kans op huidkanker. Dat stellen Engelse onderzoekers in het British Journal of Dermatology.

In het onderzoek werden de gegevens van onder andere drieduizend vrouwelijke Britse tweelingen gebruikt. Zij werden 8 jaar gevolgd. De wetenschappers van King’s College Londen verzamelden daarbij informatie over huidtypes, sproeten en moedervlekken. Daarnaast werden gegevens verzameld van ruim vierhonderd mannen en vrouwen met een melanoom. Hun onderzoeksresultaten werden onlangs gepubliceerd en liegen er niet om… stroop de mouw van de je rechterarm maar alvast op.

Moedervlekken op rechterarm

Het tellen van moedervlekken op de rechterarm bleek een goede indicatie van het totaal aantal moedervlekken op het lichaam. Vrouwen met meer dan zeven moedervlekken op de rechterarm, hadden er gemiddeld meer dan vijftig op hun hele lijf. Hadden ze er meer dan elf op de rechterarm, dan waren het er vaak ruim honderd op het lichaam. Dit aantal geeft volgens de onderzoekers een vijf keer (!) hogere kans op huidkanker of een melanoom.

Melanomen

De twee meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom. Ze ontstaan voornamelijk op oudere leeftijd op plaatsen waar zonlicht het best kan komen, zoals het gezicht. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde melanomen. Deze kunnen ontstaan in onrustige moedervlekken of spontaan ontstaan in de gewone huid. Niet alleen groeit deze tumor in de huid, maar hij kan zich ook uitzaaien in andere delen van het lichaam, via de lymfeklieren.

Huidkanker

Huidkanker neemt wereldwijd explosief in aantallen toe. Vorig jaar telde Nederland opnieuw drieduizend gevallen van huidkanker, waarmee het aantal nieuwe patiënten uitkwam boven de vijftigduizend. KWF Kankerbestrijding verwacht dat wanneer deze opgaande lijn zich voortzet, in 2020 er jaarlijks 75.000 patiënten met huidkanker medische behandeling nodig hebben.

Bron: Gezondheidsnet, De Telegraaf

Beeld: Pixabay

Share This