Hoe maak je mosselen schoon?

Hoe maak je mosselen schoon?

Bestel je vaak mosselen in de horeca, maar wil je ze nu ook eens zelf gaan klaarmaken? Dan is het wel handig om te weten waar je moet beginnen. Hoe bewaar je mosselen bijvoorbeeld en hoe maak je mosselen schoon? Dit artikel helpt je daarbij.

Wanneer je mosselen uit de verpakking haalt, kan je het beste onmiddellijk de goede van de slechte mosselen scheiden voor je ze kookt. Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik  tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel is ‘wakker’ geworden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, gooi je direct weg. Die zijn niet goed meer.

Mosselen schoon maken met water

Vroeger werden mosselen vaak in een bak met zout water gelegd en bewaard. Sommigen voegden er ook nog bloem aan toe, want zo zouden de mosselen schoon worden en een mooie, blanke kleur krijgen. Onnodig al deze poeha! Zeeuwse mosselen zijn zandvrij namelijk. Even spoelen onder koud water is meer dan genoeg als je mosselen thuis gaat bereiden. Mosselen bewaar je het beste onderin je koelkast, niet boven de 7 graden. Check altijd de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Niet open?

Maar wat doe je met een mossel die zich na het koken niet heeft geopend? Bijna iedereen gooit deze mossel dan weg, maar eigenlijk is dat niet nodig als je bovenstaande methode hebt gevolgd aldus het Visgilde. Dichte mosselen in de mosselpan zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft.

Maak deze schelp voorzichtig met een mesje open, ook deze mossel bevat vlees. In zeldzame gevallen gaat het om een zogenaamde slikmossel, die kan volzitten met zand, dus open deze nooit zomaar boven de mosselpan want dan zit alles onder het zand.

Bron: Visgilde

Beeld: “Moules mortes” by User Lamiot on fr.wikipedia – F Lamiot. Licensed under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons

 

Share This