Hoe mindful ben ik? # week 4: gedachtes

Hoe mindful ben ik? # week 4: gedachtes

Met aandacht leven houdt in dat je maar één ding tegelijk doet, schreef ik vorige week. De opdracht die ik mijzelf voor deze week had opgelegd. Ook dat is niet eenvoudig. Waar het lopen, het ademen, zaken zijn die als vanzelf gaan, is dit een bewuste actie die je wel moet sturen. Vanaf het moment dat ik de intentie kreeg om deze oefening in de praktijk te brengen, stond ik stil bij hoeveel een mens allemaal tegelijk kan doen. En hoe versplintert je gedachtes zijn over al deze verschillende onderwerpen en bezigheden.

Meditatief de was ophangen

Hoe snel ben je al geneigd om tijdens je ontbijt de krant erbij te pakken of je smartphone te checken? Hoe lang kan je daadwerkelijk je aandacht bij de maaltijd houden? Of tijdens het koken ben je niet alleen bezig met een maaltijd bereiden, maar ook met vijf andere dingen. 1. Ik ben iets vergeten te kopen, help 2. Ik moet ook de was ophangen 3. Dan zal ik toch eerst de vorige was moeten opruimen 4. Ik moet eigenlijk ook nog dat artikel afmaken 5. TILT en zo herhaalt dit proces zich heel vaak.

Maar als je je aandacht echt focust op een bezigheid, zal je zien dat dit als vanzelf gaat. De was ophangen? Prima, maar dan niet rats rats binnen  twee minuten half scheef en met een tekort aan knijpers. Pak eens kledingstuk voor kledingstuk, hang het rustig op. Misschien doe je er vijf minuten langer over, want meer is het niet, maar je wordt er aangenaam relaxt van. Zen tijdens de was ophangen..ooohhhmm

Het Nu

Ben je ook vaak niet met je hoofd in het nu, dan kan het helpen om je gedachten te observeren. Psycholoog Gijs Janssen, schrijver van Denk wat je wilt, doe wat je droomt, beschrijft de volgende oefening in zijn boek.

”Sluit je ogen en zie je gedachten als de wolken in de lucht die voorbij drijven: het boodschappenlijstje, de melodie van een liedje, of dingen die je nog ‘moet’ doen. Veroordeel je gedachten niet, maar laat ze er gewoon zijn. Denk bij elke gedachte maar: daar heb je er weer één. Door je gedachten en gevoelens te observeren, val je er niet langer mee samen en zul je merken dat ze, zoals de wolken in de lucht, komen en gaan. Door veel te oefenen ga je beseffen: ik bén niet mijn gedachten en gevoelens, ik héb ze alleen. Voel je je ellendig of verdrietig, dan weet je dat dat vanzelf weer overgaat.”

Laat je niet leiden door je gedachtes is de opdracht, ze zijn jou niet. Word je bijvoorbeeld geregeerd door de gedachte ‘Ik moet werken’, stap er dan letterlijk uit en maak bijvoorbeeld een wandelingetje. Succes!!

 

Share This