Hoe kleiner, hoe lekkerder: courgette

Hoe kleiner, hoe lekkerder: courgette

Hij is altijd verkrijgbaar en past bijna in ieder mediterraan gerecht omdat hij neutraal van smaak is. Let op: des te kleiner hij is, des te meer smaak hij heeft en geeft aan je gerecht. Vandaag in de spotlight: de courgette!

Donkergroen en geel

Naar courgettes hoef je nooit lang te zoeken: iedere supermarkt en groenteboer verkoopt deze groente, die nog het meeste qua uiterlijk weg heeft van een komkommer. Ze komen in een paar kleuren voor en in twee vormen: qua vorm zijn ze meestal langwerpig, maar je komt ze ook wel eens in een bolletje tegen. Qua kleuren vindt je ze vaak in donkergroen, maar soms ook in het geel, een variant die vaak iets bitterder van smaak is.

Klein maar fijn

Het lekkerste zijn de kleinste courgetjes, maar die vindt je niet vaak in de doorsnee supermarkt. Probeer het eens bij een Turkse of Marokkaanse groenteboer bij jou in de buurt, grote kans dat je ze daar wel vindt, compleet met bloemen en al! Of je kweekt ze gemakkelijk zelf, want courgette is een makkelijke plant om te telen in Nederland. Begin op tijd met de voorbereiding en je geniet de hele zomer van jouw zelfgekweekte courgettes. De plantjes van de courgette groeien snel en een stek geeft in de zomer soms wel tientallen (!) courgettes. Oogsten maar!

De bloemen: een delicatesse

Ook de bloemen van de courgette zijn heerlijk en staan in Italie bekend als een ware delicatesse. Je kunt deze stevige bloemen vullen en frituren, te smakelijk voor woorden! Maar lang kun je niet van ze genieten. Pluk ze ‘s ochtends vroeg als de bloem openstaat en eet ze met je avondeten, want anders verwelken ze en kun je ze weggooien.

Beeld: Wikimedia Commons

Share This