Hoe belangrijk zijn dromen?

Hoe belangrijk zijn dromen?

Droom jij ‘ nachts ook altijd? Als je wakker wordt, kan je je dan nog iets van de dromen herinneren of helemaal niets? Droom je in zwart-wit of droom je in kleur? En als je ze nog kunt herinneren, wat betekenen ze dan? Boeken zijn er over vol geschreven en  niet voor niets: wij mensen zijn al sinds ons bestaan gefascineerd geweest door de taferelen die wij ‘s nachts meemaken. En vaak plakken wij aan dromen ook een betekenis.

Freud

De Oostenrijkse sychiater Sigmund Freud koppelde belangrijke betekenissen aan onze dromen en met hem zijn veel psychiaters het anno nu nog steeds eens. Freud verklaarde dat onze dromen vol symbolen en conflicten zitten, nu op hun beurt weer een actuele situatie weerspiegelen. Ideeën en gevoelens die we overdag niet of nauwelijks toelaten, krijgen in de nacht vrij spel in onze dromen. Wat Freud deed, was het interpreteren van de symbolen uit deze dromen. Dit is een belangrijk onderdeel van de psychoanalyse van onszelf en van onze dromen, de wetenschap waar Freud de vader van is.

Dromen lijkt ontzettend belangrijk te zijn tijdens onze slaap. Natuurlijk is je rust tijdens de slaap ook van groot belang, maar misschien is dromen wel net zo belangrijk of misschien wel belangrijker. Want tijdens je slaap gaat je lichaam gewoon door met functioneren, wel een versnelling lager, maar alles gaat gewoon door.

Dromen noodzakelijk?

Sommige slaapmiddelen zorgen er zelfs voor dat je stopt met dromen. Of dat schadelijk is, is niet bekend. Maar er wordt wel beweerd door wetenschappers dat dromen noodzakelijk is om je gevoelens van overdag te verwerken. Door niet te dromen, blijven deze gevoelens en emoties opgekropt bij je en vinden ze moeilijker hun uitweg. Echte officiële onderzoeken met keiharde, onomstotelijke resultaten zijn er niet, maar we kunnen best aannemen dat dromen van groot belang zijn in ons dagelijks bestaan.

Bron: Menselijk Lichaam, Wikipedia

 

Share This