Herkenbaar? Het Twintigersdilemma

Herkenbaar? Het Twintigersdilemma

Dacht je dat je een identiteitscrisis na de puberteit vaarwel kon zeggen? Maak kennis met het Twintigersdilemma – de puberteit versie 2.0  has it all.

Wat houdt dit woord eigenlijk in? Het Twintigersdilemma is een benaming van een generatie die alle kansen krijgt, wat natuurlijk in eerste instantie positief is, maar waar er heel veel deuren openstaan wordt je ook gedwongen keuzes te maken. Stel nou dat je achteraf toch de verkeerde keus maakt, dat iets anders toch veel leuker was achteraf en dat je spijt krijgt.

Veeleisende generatie

De twintigers van nu maken deel uit van een generatie die vaak veeleisend, egoïstisch, idealistisch en ambitieus wordt genoemd. We zitten allemaal wel eens in een dipje of hebben een slechte dag. Maar wat nou als je dagenlang je bed niet meer uit kan en nergens meer voldoening uit kan halen; je bent depressief. Maar liefst 1 op de 6 Nederlanders ervaren in hun leven depressieve gevoelens en meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken op dit moment antidepressiva.

Maar zwartgalligheid, somber zijn en voortdurend in bed willen blijven, passen niet bij het ideale studentenleven dat veel jongeren voor ogen hebben. We gaan in grote getale naar de therapeut en psycholoog maar naar de rest van de omgeving komen we hier liever niet voor uit. Schaamte en angst voor onbegrip spelen bij jongeren een grote rol om niet over eigen depressieve gevoelens te praten. Dit ‘afwijkende gevoel’ houden we het liefs verborgen en het is dus van groot belang om depressie onder jongeren bespreekbaar te maken en vooral het taboe hierop te doorbreken.

De maakbare mens

In dit tijdperk van de maakbare mens voelt het individu zich meer dan ooit verantwoordelijk voor het eigen falen. Met ervaringsdeskundigen en experts gaan we kijken naar de manier waarop depressie en maatschappij zich vandaag de dag tot elkaar verhouden. We onderzoeken wat het voor een twintiger betekent om depressief te zijn en hoe je je zelf staande houdt in deze op succes en prestatiegerichte maatschappij. Wat is depressie precies en waar plaats je je eigen gevoel in het spectrum tussen een dipje en een depressie? Voelt de depressieve twintiger zich zelf verantwoordelijk voor zijn ziekte en moet hij/zij dit ook zelf oplossen?

Ben je geïnteresseerd in dit thema? Bezoek dan de lezing Het Twintigersdilemma: tussen dip en depressie in Felix Meritis in de steigers in Amsterdam.

Beeld: Pixabay

 

Share This