Heb jij extra vitamine D nodig deze winter?

Heb jij extra vitamine D nodig deze winter?

Vitamine D zegt je misschien niet zoveel, maar deze vitamine doet erg veel goeds voor je lichaam. Vitamine D is bijvoorbeeld hard nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden, aldus het Voedingscentrum.

De Gezondheidsraad adviseert dan ook om extra vitamine D in te nemen. Een tekort  kan onder andere leiden tot spierzwakte, osteoporose en afname van mobiliteit. Heb jij ook extra vitamine D nodig?

Tekort

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt deze toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Voor jonge kinderen, ouderen (vrouwen vanaf vijftig jaar en mannen vanaf zeventig jaar), mensen met een getinte huidskleur, die weinig buiten komen, die vaak bedekkende kleding dragen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.

Voeding

Je hebt dagelijks zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te kunnen maken in de huid. Voor voldoende aanmaak is het belangrijk om elke dag tussen 11.00 uur en 15.00 uur, een kwartier tot een half uur met tenminste hoofd en handen onbedekt, buiten te komen. Echter in Nederland heeft dit alleen nut in de lente- en zomermaanden, want in de herfst en winter is de zonkracht onvoldoende om vitamine D aan te kunnen maken in het lichaam.

Gevarieerde en gezonde voeding kan een tekort aan zonlicht niet compenseren.

Persoonlijk advies

Wil je weten of jij ook extra vitamine D nodig hebt? Doen dan deze online Vitamine D test, of ga naar de apotheek voor een persoonlijk advies. Ik zat gelukkig goed en mijn zoontje ook, met zijn dagelijkse lepeltje vitamine D druppels.

Doe de vitamine D-test >>

Bron: Gezondheidsraad, Voedingscentrum, Gezondheidsnet

Beeld: Lotus Lifestyle Instituut

Share This