Heb jij een goede zonnebril?

Heb jij een goede zonnebril?

Vaak gebruiken we een zonnebril meer als een fashionitem dan als een daadwerkelijke beschermer van onze ogen. Maar een goede zonnebril is absoluut geen luxe als je je ogen wil beschermen tegen de stralen van de zon. Wanneer heb je een goede zonnebril te pakken en wanneer niet?

Reflex

Laten we eerst even kijken hoe het precies werkt met onze ogen en de zon. Van nature kunnen onze eigen ogen zich prima aanpassen aan zonlicht. Bij fel zonlicht ga je vaak met je ogen knijpen. Je pupillen worden vanzelf kleiner. Is de zon echt te fel? Dan doen we onze ogen gewoon dicht, simpel en het gebeurt helemaal vanzelf. Maar wat gebeurt er als je achter het stuur in de auto zit? Even je ogen dichtdoen is dan geen hele wijze reflex. In dat soort situaties heb je gewoon een zonnebril nodig.

Heb ik een goede zonnebril?

Maar wat is nu precies een goede zonnebril volgens Hans Anders? Een zonnebril beschermt je ogen tegen te fel licht en schadelijke UV-stralen. Het is erg belangrijk om een zonnebril te dragen die je beschermt tegen uv-straling.  Zonnebrillen zonder UV-bescherming beschermen je ogen onvoldoende. Integendeel, door het donkere glas verwijden de pupillen zich waardoor meer schadelijke stralen tot het netvlies kunnen doordringen. De stralen kunnen tot pijnlijke ontstekingen van het bindweefsel leiden met als resultaat: blijvende schade aan het hoornvlies. Voorkomen dus!

Let op de cijfers

Een zonnebril met bescherming tegen uv-straling is dus essentieel. De Europese normen leggen de filterkwaliteit van een zonnebril met uv-bescherming vast. Kijk dus naar het CE-kenteken en naar het cijfer dat er achter staat, van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer of de bescherming tegen verblinding. Er zijn vijf categorieën van UV-bescherming.
0 – Bij bewolkt weer in de stad of binnen.
1 – Bij gesluierde hemel met matig licht.
2 – Bij mooi weer.
3 – Bij hevig licht, op zee of in de bergen.
4 – Bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte.

In Nederland is filtersterkte 2 prima. Aan zee kun je het beste voor filtersterkte 3 kiezen.

Bron en beeld: Hans Anders

Share This