Granaatappel: superfood

Granaatappel: superfood

Mijn hart sprong gisteren op toen ik op de markt liep: de granaatappel is er weer! Blozend rood van kleur lachten ze me tegemoet. Ik laat een granaatappel vaak nog even een dagje liggen, om er af en toe naar te kijken. Juist die onvolkomenheden, met af en toe hier een plat stukje of een deukje, maken hem minder perfect, maar daardoor juist te mooier.

Ontstekingsremmend

Ten eerste: waarom moeten we met z’n allen aan de granaatappel deze herfst en winter? Om te beginnen zijn granaatappels een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen (o.a. ontstekingsremmend). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze 3 à 4 maal zo veel polyfenolen bevatten als rode wijn, druivensap of groene thee.

Mythische vrucht

Wat ik misschien nog wel het mooiste vind aan de vrucht, zijn de mythische verhalen die er rondom deze vrucht bestaan. De granaatappel staat in vele oude culturen en religies symbool voor vruchtbaarheid vanwege hun vele zaden, maar ook voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht. De Griekse godin Persephone verbleef ieder half jaar noodgedwongen bij haar echtgenoot Hades in de onderwereld, nadat zijn zes granaatappelzaden at. In de Bijbel komt de granaatappel ook vaak voor. Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen.

Hoe eet je een granaatappel?

Kan jij niet wachten om je tanden in een granaatappel te zetten? Lees dan eerst even deze tips. Het is even een handigheidje dat je jezelf eigen moet maken, maar als je het eenmaal gedaan hebt, is het een eitje.

1. Snijd door de schil heen. Pak een klein mesje en snijd voorzichtig door de schil heen. Snijd de granaatappel helemaal rondom door de schil.

2. Breek de granaatappel door midden. Zet je duimen op één punt op de snee en breek de appel voorzichtig door midden. Het kan zijn dat je hier wat kracht voor moet zetten. Als je denkt dat je de schil niet ver genoeg door hebt gesneden, kun je dit alsnog doen.

3. Sla de zaden los. Pak nu een voor een de helften van de granaatappel op en leg deze omgekeerd, met de zaden naar beneden, op je hand. Ontspan je vingers. Pak met je vrije hand een houten pollepel en sla met de rug van de lepel op de buitenkant van de granaatappel. Houd er het schaaltje onder je hand, zodat je daarmee alle zaden snel op kunt vangen.

4. Controleer de pitjes. Als je het idee hebt dat alle pitjes inmiddels uit de granaatappel zijn gevallen, controleer dan even of er geen stukjes van de appel zelf meer tussen zitten. Als dat niet het geval is, kun je de pitjes opeten of gebruiken in een recept. Geniet ervan, zeker nu je ook nog eens de mythische verhalen achter deze eeuwenoude vrucht kent…!

Foto: Rawfood Superfoods

 

Share This