Goedkope superfoods!

Goedkope superfoods!
Superfoods een aanslag op je portemonnee? Dat hoeft het absoluut niet te zijn als je voor deze ‘gewone’ superfoods kiest, gewoon te krijgen bij de supermarkt bij jou om de hoek.

Boerenkool

Boerenkool is één van de aller gezondste groenten op aarde. Het bevat ontzettend veel vitamine K, vitamine A en zelfs meer vitamine C dan sinaasappel. Daarnaast bevat het ook nog B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). In boerenkool zitten daarnaast ook nog veel mineralen. Mangaan, koper, calcium, kalium, magnesium en fosfor, en last but not least zit het bomvol antioxidanten.
Avocado
Avocado zit vol hele gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Avocado bevat veel kalium, dit vervult een belangrijke functie bij het goed functioneren van cellen, weefsels en organen. Ook zit er rijkelijk magnesium en fosfor in. Maar vooral is het een hele lekkere vrucht die op talloze manieren te verwerken is. Je kunt hem zo uitlepelen met wat zout en peper erover of gebruiken in salades. Ook in plakjes als beleg in combinatie met wat vis of vlees is het heerlijk of maak er een overheerlijke guacamole van.
Havermout
Havermout is natuurlijk glutenvrij en het heeft tal van goede eigenschappen. (Let op: havermout kan wel sporen van gluten bevatten, bij allergie dus altijd kiezen voor glutenvrije havermout) Heel vroeger werd havermout al ingezet bij stress, blaasziekten, bloedvatproblemen en maagklachten. Havermout stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Het bevat namelijk bijzondere vezels, zogeheten bèta-glucanen. Deze vezels zijn oplosbaar en nemen veel vocht op. Mede hierdoor zwellen ze op en houd je lang een gevuld gevoel van havermout. Deze vezels hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Havermout bevat ook veel antioxidanten, de vitamines B1, B2, B6 en B11 en veel kalium, magnesium en fosfor. Havermout kun je op oneindig veel manieren verwerken, van een snel ontbijt tot heerlijke koekjes en cakes.
Noten
Noten zijn een goede bron van eiwitten en vele andere voedingstoffen. Wel de ongebrande en ongezouten variant natuurlijk. Ze zijn supermakkelijk mee te nemen en passen eigenlijk overal bij.
De gezondste?
Amandelen bevatten veel vitamine E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Walnoten zijn weer supergezond omdat ze veel omega 3 bevatten, veel antioxidanten bevatten en een cholesterolverlagende werking hebben. Pecannoten bevatten meer dan 19 vitamines! Paranoten zitten vol met selenium.
Zo zie je dat je met een handje gemengde noten heel wat goede voedingstoffen binnenkrijgt.
Pure chocola
In pure chocola zitten flavonoïden, dit zijn antioxidanten. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocolade, hoe meer antioxidanten er in zitten. Vanaf ongeveer 77% cacao is chocolade gezond voor je. Maar chocolade bevat ook dan nog steeds wel suiker en vet, dus niet teveel. Een klein stukje chocolade is meer dan genoeg. Overigens hoe puurder je de chocolade neemt, hoe minder je er van zult willen eten. Daarnaast bevat chocolade ook nog allerlei “geluksstofjes” die een positief effect hebben op je emoties, slaap en geluksgevoel.
Eieren
Eieren zijn een hele goede bron van eiwitten. Ze zitten vol met kalk, ijzer, fosfor, zink, thiamine, vitamine B6 en B12, vitamine A, E, K en D, alle essentiële vetzuren, foliumzuur, choline, pantotheenzuur, omega 3, luteïne en andere antioxidanten. Dat eieren slecht zouden zijn voor je cholesterolgehalte is echt achterhaald. Uit onderzoek blijkt dat het eten van eidooiers je goede cholesterol (HDL) meer verhoogt dan je slechte cholesterol (LDL). Zo verbeter je dus met het eten van eitjes je algehele cholesterolverhouding en bloedsamenstelling. Bovendien zou het cholesterol uit voeding helemaal niet zo goed worden opgenomen door het lichaam. Een hoog cholesterolgehalte heeft dus niets met eieren eten te maken.
Kaneel
Naast het feit dat kaneel een heerlijke smaak en geur heeft, heeft het ook veel verschillende goede eigenschappen. Kaneel zit vol met mangaan, een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Van kaneel krijg je het lekker warm. In de Chinese geneeskunst wordt kaneel gezien als een medicijn dat de levensvitaliteit verhoogt. Ook wordt het gebruikt bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree. Daarnaast heeft kaneel ook nog antibacteriële eigenschappen, is goed voor het denkvermogen én het heeft een gunstige (verlagende) werking op de bloedsuikerspiegel.
Keltisch zeezout
Deze zouten bevatten 84 soorten bouwstenen in de vorm van mineralen en sporenelementen die voor een gezond lichaam nodig zijn. Het “gewone” keukenzout is geraffineerd en daardoor bevat het alleen nog natrium en chloor. Ons bloed, ons zweet en onze tranen, ze zijn allemaal zout. De samenstelling van ons bloed is voor 98% identiek aan zeezout. Daarom zijn deze zouten zo gezond voor ons!
Bron: Kinderen kunnen prima anders eten
Foto: SuikerWijzer
Share This