Gezond: cold brew koffie

Gezond: cold brew koffie

De een gruwt ervan, de ander wil niets anders meer drinken en heeft de espressomachine allang de deur uitgedaan. Deze koffie wordt voornamelijk gedronken door hipsters en andere hippe figuren: cold brew koffie, daar hebben we het over vandaag. En zoals de naam al zegt, deze koffie drink je… koud. Maar is cold brew koffie ook gezond?

Cold brew koffie: niet bitter

Ten eerste: wat is cold brew koffie precies? Cold brew koffie is koud gebrouwen koffie dat over een langere periode wordt gemaakt, zonder dat er warmte bij komt kijken. Door koffie met koud water te brouwen, is het niet bitter. Dit zorgt voor een zoetere smaak en is het ook nog eens gezond, omdat er minder zuren en vetten vrijkomen. Daarom wordt cold brew koffie ook ‘koude persing’ genoemd.

Lekker in de cocktail

Met cold brew koffie kun je veel variaties maken. Je kunt het natuurlijk puur zonder opsmuk drinken, maar je kunt er ook ijs aan toevoegen. Helemaal lekker wordt het met melk en een paar ijsklontjes. Je kunt het zelfs gebruiken in cocktails… spannende combinatie! Vaak staat vers gebrande koffie urenlang in koud water, dat kan wel tot achttien (!) uur zijn. Vaak maken producenten, zoals Cuppa Joe, ook gebruik van een dubbel filtratie proces voor een extra zacht eindresultaat.

Starbucks (nog) niet enthousiast

Cuppa Joe is een complex en volle koffie met lage zuurgraad en een lange, zachte en zoete afdronk. Cuppa Joe heeft geen toevoegingen en is 100% biologisch geproduceerd. Maar grote verkopers durven voorlopig nog niet aan de cold brew koffie. Starbucks heeft het nog niet opgenomen in haar assortiment bijvoorbeeld. En ook andere grote verkopers laten het tot op heden afweten, terwijl dat misschien tot zonde is, zeker nu de zomer in aantocht is en de drank steeds gewilder begint te worden.

Bron: Cuppa Joe, Minor Figures, Koffie Blog

Beeld: Minor Figures

Share This