Fonio: de nieuwe quinoa

Fonio: de nieuwe quinoa

Quinoa staat vast in jouw keukenkastje. Maar er is iets nieuws waar veel foodies hun schrijven: fonio! Een piepkleine Afrikaanse korrel met een enorme voedingswaarde.

Fonio zijn piepkleine ronde korreltjes. De plant groeit razendsnel: binnen 6 tot 8 weken na het zaaien kan het graan al geoogst worden. Veel Afrikanen zijn niet dol op het lokale graan en kopen liever importproducten uit het westen als pasta bijvoorbeeld. Straks wordt het graan vooral gemaakt weg voor de rijke foodies in het westen, die altijd op zoek zijn naar variaties op quinoa of spelt. Het ligt voor de hand dat het met deze nieuwe rage dezelfde kant op gaat: en dan is dit lokale graan voor de doorsnee Afrikaan straks niet meer te betalen.

Quinoa versus fonio

Trendwatchers lopen helemaal weg met de nieuwe hype en zij verdenken het kleine korreltje ervan de super populaire quinoa van de troon te stoten. Hoe smaakt fonio? Een beetje nootachtig, dus erg lekker om veel mee te variëren.  Fonio bevat essentiële aminozuren, is glutenvrij en rijk aan vezels. Fonio bevat ook veel calcium, magnesium, mangaan en zink.

Hoe eet je het?

Door de kleine korrel is de kooktijd slechts 5 tot 10 minuten. Gebruik het daarna zoals je ook couscous of quinoa in de keuken gebruikt. Je kunt de korrels ook (zelf) malen en er meel van maken, bijvoorbeeld voor brood. In Nederland is fonio al op de markt en naar verwachting zullen we het snel in meer winkels gaan zien voor waarschijnlijk exorbitante prijzen. Goed voor het milieu is het Afrikaanse graan niet, net zo min als quinoa, omdat het graan wel eerst per vliegtuig moet worden aangevoerd. Niet zo duurzaam dus!

Bron: Gezondheidsnet
Beeld: Gaia

Share This