Een workout is goed voor je ziel: 5x waarom

Een workout is goed voor je ziel: 5x waarom

Last van een hoofd vol gedachten? Ga lekker sporten en waag je lijf -en ziel- aan een fikse workout. Flink sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je innerlijk. Waarom?

1. Hey jij!

Je komt jezelf tegen, letterlijk en figuurlijk. Heb je wel eens het gevoel dat je geest een geheel eigen leven leidt? Als je gaat sporten zal dit gevoel snel verdwijnen. Lichaam en ziel worden weer een, ongeacht voor welke sport je kiest. Je leert je lichaam weer voelen. Inclusief pijntjes en stijve spieren, maar dat hoort er een keer bij. Hoe fijn is het doen van een yoga-oefening als je merkt dat je adem synchroon loopt met je bewegingen? Dan voel je je zo lekker! Welkom thuis bij jezelf.

2. Happy

Wie kent er niet het gevoel van blijdschap en geluk na een uitgebreide workout? Dat komt puur door het sporten en het leveren van lichamelijke activiteit. Je wordt gewoon blij van sport. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er stofjes in je hersenen vrijkomen waar je hee happy van wordt. Denk aan endorfine, dopamine en serotonine: stofjes waar jij dus na het sporten heel gelukkig van wordt.

3. Ik hou van mij

Heb je weleens moeite met contact te maken met je eigen lichaam? Ook daar is sport heilzaam voor. Als je vaak sport, dan kom je beter in contact te staan met je lichaam en zal je jezelf eerder omarmen. Je krijgt veel meer waardering voor jezelf, wat zich niet alleen uit in het liever vinden van je eigen lichaam. Je gaat er ook nog eens beter voor zorgen.

4. Hier en nu

Sporten zorgt er voor dat je helemaal in dat ene moment opgaat. Je vergeet alles om je heen en bent totaal gefocust op het sporten. Je gedachten krijgen een pauze of lijken opeens niet meer zo belangrijk. Je vergeet tijdens een sessie hardlopen vanzelf je zorgen en leef je volledig in het moment. Het hier en nu.

5. Doorzettingsvermogen

Last van uitstelgedrag? Grote kans dat als je gaat sporten, dit gedrag verandert of verdwijnt. Sporten vereist discipline en doorzettingsvermogen. Lukt dit je eenmaal, kun je ook makkelijker andere goede gewoontes volhouden of aanleren. Een fikse workout op z’n tijd, helemaal zo gek nog niet voor lichaam en ziel… Doen!

Inspiratie: happi.body

Beeld: “Henri Rousseau – The Football Players” by Henri Rousseau http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Henri_Rousseau_-_The_Football_Players.jpg#/media/File:Henri_Rousseau_-_The_Football_Players.jpg

Share This