Eco fashion: Alchemist

Eco fashion: Alchemist

Duurzame eco fashion is wereldwijd aan een opmars bezig. Gelukkig treffen we tussen deze namen ook heel wat Nederlandse ondernemers, waaronder het eco kledingmerk Alchemist. Alchemist is aangesloten bij Made-By en FairWear, beide Nederlandse non-profit organisaties die zich inzetten voor de verbetering van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden binnen de kledingproductieketen van kledingmerken.

Beter voor mens en milieu

Alchemist maakt kleding voor vrouwen met respect voor mens en milieu. Meer dan 80% van de collectie wordt inmiddels gemaakt van natuurlijke stoffen. Daarnaast wordt 92% van de kleding gemaakt binnen Europa. Hierdoor wordt niet alleen de uitstoot door transport van de kleding beperkt, maar wordt ook voorkomen dat er oneerlijke productie plaatsvindt, zoals in ontwikkelingslanden vaak voorkomt.

Alchemist: MadeBy

Alchemist is sinds de oprichting in 2005 lid van MadeBy en sinds 2013 ook lid van de Fair Wear foundation. Daarnaast wordt productie van de kleding zoveel mogelijk in Europa gedaan (92% in 2012). Volgens de MadeBy wordt 79% procent van de Alchemist kleding in Portugal geproduceerd. Volgens MadeBy was 25% van de materialen in de Alchemist kledingcollectie van 2012 gemaakt van klasse B materialen (biologisch katoen en Tencel) en klasse C (linnen). Klasse A binnen de MadeBy terminilogie betreft gerecycled katoen. Zo’n 17% van de collectie is gemaakt van biologisch katoen. In 2011 werd nog 47% biologisch katoen gebruikt.

Volgens de mythe hadden alchemisten het vermogen om iets gewoons te transformeren tot iets heel bijzonders. Net als zij maakt het kledingmerk Alchemist uit schijnbaar simpele elementen iets heel bijzonders. De stijl van Alchemist is transparant en haast breekbaar en wordt gedragen door sterke vrouwen.

Terug naar de bron

Caroline Mewe, creatief directeur: ‘Voor mij voelt Alchemist als terug naar de bron. Van kinds af aan ben ik met mode bezig. Ik wilde een lijn maken voor vrouwen van 30+ die er soms stoer uit willen zien, en soms super-vrouwelijk. Kwaliteit is voor ons zoveel interessanter dan kwantiteit. Kwaliteit betekent ook dat we voor een productiewijze kiezen die niet schadelijk is voor het milieu en de mensen die onze kleren maken.’

Bron: Alchemist, Eco Goodies

Share This