DIY: vijgenjam maken

DIY: vijgenjam maken

Heb jij toevallig een vijgenboom in de tuin staan? Grote kans dat er nu heerlijke rijpe vijgen aanhangen. Je kunt ze natuurlijk allemaal opeten, maar grote kans dat de oogst teveel is voor jou en je gezin. Wat doe je met zo’n overschot aan vijgen? Juist, zelf vijgenjam maken! Heerlijk voor op de ontbijttafel en leuk om cadeau te geven!

Begin oktober is oogstseizoen voor vijgen. Vijgen kun je het beste ontdoen van de schil als je ze even kort blancheert, eigenlijk net als met tomaten. Je kunt er ook voor kiezen om de schil erop te laten, maar deze wordt vaak niet heel zacht, zeker als de vijgen overrijp zijn. Kook de vijgen zo kort mogelijk, des te meer smaak blijft er behouden. Smullen!

Zelf vijgenjam maken

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rijpe vijgen
  • halve kilo geleisuiker
  • citroensap

Blancheer de vijgen kort in kokend water (3 minuten max) en trek de schil eraf met een scherp mesje, van het kroontje naar beneden. Snijd de vijgen in kwarten en dan nog een keer doormidden. Verhit voorzichtig zodat ze niet aanbakken maar “smelten” in de pan. Zodra ze koken kan de geleisuiker erbij, meestal is 1 minuut koken voldoende. Proef de jam, als deze erg zoet is, doe er dan een scheutje citroensap door, deze haalt de vijgensmaak omhoog.

Te dik of te dun?

Om te checken of de dikte van de vijgenjam goed is doe je een theelepel jam op een bord, zodra het afgekoeld is kan je zien of je tevreden bent met het resultaat. Te dik? Voeg wat water toe. Te dun? Meer suiker of iets langer doorkoken. De vijgenjam bewaar je in brandschone potten. Doe de vijgenjam in de pot, zet de deksel erop en zet de pot even op z’n kop. Afgesloten is de jam ruim 3 maanden houdbaar. Als je hem opent, zet je hem in de koelkast.

Bron en beeld: Druppels

Share This