DIY: maak je eigen lippenbalsem

DIY: maak je eigen lippenbalsem

Nu we het fijne weten over lippenbalsem, zijn we natuurlijk allemaal overtuigd geraakt van het nut van een goede, natuurlijke lippenbalsem zonder irriterende ingrediënten en geurstoffen. Maar wist je dat je ook heel goed je eigen lippenbalsem zelf kunt maken deze herfst?

Probeer dit DIY-‘recept’ eens: je weet precies wat er in je lippenbalsem zit en als je genoeg maakt, heb je voor een klein prijsje genoeg voor de rest van het najaar. Het proberen waard!

Maak je eigen lippenbalsem

    • 3 delen (eetlepels) plantaardige olie
    • 1 deel (el) bijenwas
    • 1 deel (el) plantaardige boter
    • etherische olie (1-2 druppeltjes per eetlepel)

Met de bijenwas kan je nog een beetje variëren, als je de lippenbalsem te hard vindt kan je hem opnieuw smelten en wat meer plantaardige olie toevoegen, vind je de balsem te zacht dan kan je wat meer bijenwas toevoegen. Wil je een lippenbalsem met een kleurtje? Dan kun je altijd kiezen voor een natuurlijke kleurstof.

Zo maak je je lippenbalsem

1. Doe de olie, was en boter in een vuurvaste maatbeker en smelt alles au-bain marie (in een pan met heet water) op een laag vuur totdat het vloeibaar is.

2. Haal de maatbeker uit het water en droog de buitenkant even af zodat je straks geen water in je lippenbalsem krijgt. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 40 graden. Voeg nu de etherische olie en eventueel kleurstof toe. Roer goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.

3. Vul nu kleine potjes of speciale lippenbalsem sticks met de vloeistof en laat het geheel afkoelen. Als de balsem is afgekoeld kan je de potjes afsluiten.

Welke olie en welke boter gebruik je?

Olie: olijfolie, zonnebloemolie, walnootolie, sesamolie, amandelolie, jojobaolie, cocosolie en natuurlijk castor (wonder) olie voor de extra glans.

Boter: sheaboter, mangoboter, cacaoboter, avocadoboter of aloevera boter. Deze boters maken je lippenbalsem cremig en zacht.

Recept: Aromatherapie

Beeld: Pinterest via Instructables

Share This