Dipje? Vier de herfst!

Dipje? Vier de herfst!

Grijze wolkendekens pakken zich samen, de dagen worden steeds korter. Wil je het liefste aan een winterslaap beginnen en lijkt iedere stap je soms al een beetje teveel?

Grote kans dat je even in een dipje zit en raad eens? Je bent absoluut niet de enige. Weersta die neiging om je hoofd onder de dekens te stoppen en vier de herfst!

Ga naar buiten

Ons lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om cortisol aan te maken, het hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. In de herfst daalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht. Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens je middagpauze bezorgt je voldoende daglicht om dit verlies te compenseren. Weg met die herfstdip!

Eet groente uit het seizoen

In de winter kies je voor wild en stoofpotten. Salades en lichte kost laat je staan, want je lichaam heeft behoefte aan meer voedingsstoffen.

Slaap lekker

Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er ‘s nachts voldoende van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit zorgt voor de nodige cortisolproductie gedurende de dag.

Minder met suiker

De geraffineerde suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten. Drink niet teveel koffie en thee.

Zorg voor rust

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt. Rust dus voldoende en voorkom zo dat dipje.

Bewegen is goed

Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam én geest die dus goed tegen een dipje werken. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten die je mediterend beoefend, zoals yoga en tai chi, doen wonderen voor je eigen gevoel van welzijn. Proberen dus!

Beeld: Pixabay

Share This