Deze voedingsmiddelen koop je biologisch

Deze voedingsmiddelen koop je biologisch

Biologisch shoppen, heerlijk, maar vaak heb je wel het idee dat je veel meer geld kwijt bent als dat je naar een ‘gewone’ supermarkt gaat. Biologisch geproduceerd voedsel is gemiddeld zo’n tien tot veertig (!) procent duurder dan gewoon voedsel. Dit komt omdat biologisch voedsel op een veel kleinere schaal wordt verbouwd en daardoor wordt het ook veel minder verkocht natuurlijk. Toch vinden mensen het soms niet erg om het verschil te betalen, want zij gaan ervan uit dat het beter is voor je gezondheid.

Pesticide

Maar is dat echt de moeite waard? Moet je soms de voorkeur geven aan bepaalde biologische producten? Eerst even dit: het predikaat biologisch houdt in dat dit voedsel volledig natuurlijk geproduceerd is. Er worden geen chemische pesticiden of kunstmest gebruikt en er zitten geen onnatuurlijke toevoegingen in. Zo! Biologisch vlees is diervriendelijker geproduceerd en de dieren hebben zelf ook veel biologisch geproduceerd voer gegeten. Anders wordt het bio-keurmerk echt niet gegeven.

Voor groente en fruit is het echt de moeite waard om eens naar de biologische variant te gaan kijken. ‘Gewoon’ fruit bevat enorm veel residu’s van kunstmest, pesticiden en onkruidverdelgers. En dat allemaal op jouw appel! Moet je nu voortaan diep in de buidel tasten en alles biologisch kopen? Nee, echt niet. Probeer slim te kiezen.

Altijd biologische appels

Kies altijd voor biologische appels. 99 Procent val alle gewone appels bevatten pesticide-residu’s. Het meest vervuilde stukje fruit, de appel! en alles bij elkaar bevatten ze het meeste pesticiden van alle onderzochte groenten en fruit. Ook aardbeien komen er niet goed vanaf. Ook boordevol pesticide-residu’s, bijna net zoveel als bij de appels. Ook druiven kun je beter laten staan, druiven bevatten tot wel 64 verschillende chemicaliën en 15 soorten pesticiden op één druif! Laat de tomaten, perziken, paprika’s, pepers, aardappelen en komkommers ook voor wat ze zijn en koop deze het liefst biologisch geteeld.

Gewone kiwi is prima

Om een beetje vriendelijk te blijven voor je portemonnee, kun je de volgende groente en fruit net zo goed in de gewone super of op de markt kopen. Asperges, aubergines, uien, avocado’s, citrusvruchten, papaya’s, zuurkool, kiwi’s, ananassen, mango’s, meloenen, zoete maïs, erwtjes, paddenstoelen en zoete aardappelen kun je gewoon ‘zo’ eten. Interessant! Wil je het hele onderzoek lezen en alle verdere ins en outs over biologisch voedsel te weten komen? Neem dan een kijkje op Optimale Gezondheid.

Share This