Detoxen? Werkt niet!

Detoxen? Werkt niet!

Was jij ook al weer verleid tot de aanschaf van een duur detoxpakket aan het begin van het jaar om je lijf te ontgiften? Breng hem terug naar de winkel als het nog kan, begin er niet mee: het heeft namelijk geen enkele zin. In medische termen bestaat er niet eens een beschrijving als ‘detoxen’ – het is nonsens. Het volgen van een dieet en in beweging blijven zijn volgens The Guardian de enige manieren waardoor je gezond wordt en blijft. Zijn we met z’n allen jarenlang gefopt door een slimme marketingtruc die detoxen heet(het zal niet de eerste zijn…)?

Detoxen: money maker

Wij worden met z’n allen keihard voor de gek gehouden door de zogenaamde ‘detox’ industrie. We zien prachtige komkommers in water belanden in combinatie met een stronkje broccoli en slanke, mooie modellen naast een stapel groenten. Het idee dat je je calorische zonden overboord kunt gooien en zo je fast food lifestyle gecombineerd met een alcohol gefundeerd sociaal leven kunt wegpoetsen, klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. En dat is het dus ook aldus dit onderzoek van The Guardian.

Pak vooral niet je sapapparaat dat al een tijdje in de hoek stond te verstoffen en trek vooral geen tijd uit om naar een detoxkliniek te gaan:  het idee dat je je systeem kunt ontdoen van narigheid en dat je organen er weer uitkomen te zien alsof je net geboren bent, is echt bedrog. Een pseudo-medisch concept, dat ervoor zorgt dat jij dingen koopt die je absoluut niet nodig hebt, aldus Edzard Ernst, emeritus professor aan Exeter University.

Gezond lichaam

”Een gezond lichaam heeft nieren, een lever, een huid, zelf longen die op dit moment aan het ‘detoxen’ zijn. Het is absoluut niet mogelijk – zeker niet door middel van detoxbehandelingen- om iets dat perfect functioneert in het menselijk lichaam, nog beter te laten werken”, zegt Ernst.

Detoxen met shampoo

Om dit alles nog even dicht te metselen met meer bewijs: in 2009 kwamen een aantal wetenschappers bij elkaar op initiatief van het Engelse liefdadigheidsfonds Sense about Science. Dit instituut nam contact op met de producenten van 15 producten die verkocht worden in apotheken en supermarkten en beweren een ‘detox’ effect te hebben. De producten varieerden van voedingssupplementen tot smoothies en shampoos. Toen de wetenschappers de producenten om bewijs vroegen naar aanleiding van deze ‘detox’ claims, kon geen enkel bedrijf exact uitleggen wat zij met detoxen precies bedoelden. Ook wisten zij geen goede uitleg te geven over de werking van de ingrediënten die in de producten aanwezig waren.

Bron: The Guardian

Beeld: FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images 

 

Share This