Dertig.. en nog steeds puistjes!

Dertig.. en nog steeds puistjes!

Had jij in je pubertijd veel last van puistjes? En ben je nu een aantal jaren vrij, maar steken ze de laatste tijd weer de kop op? Helaas, ook op ‘latere leeftijd’ (lees: in de dertig en soms ook in veertig) kunnen puistjes weer terugkeren. Grijp niet gelijk naar pubermiddeltjes: dit vereist een andere aanpak, afgemeten op jouw huidtype en bijbehorende leeftijd.

Hydraterende verzorging

Veel vrouwen zeggen vanaf hun vijfentwintigste voorgoed vaarwel tegen puistjes. Maar er vallen ook dames buiten deze categorie: zij krijgen nog regelmatig te maken met vervelende break outs. Puistjes in de puberteit vereisen wel een andere aanpak dan de puistjes die je nu krijgt. Je huid is gevoeliger geworden en vochtarmer en zal verre van blij worden als je agressieve producten gaat gebruiken die je huid alleen maar verder uitdrogen. In de puberteit zitten puistjes vaak verspreid over je hele gezicht, in een later stadium concentreren ze zich vooral je mond, kin en je voorhoofd (de bekende T-zone, die doorgaans wat vetter is bij een gecombineerde tot vette huid en zo gevoeliger is voor het ontstaan van puistjes). Hoe gek het ook klinkt, maar kies voor een hydraterende verzorging, niet voor een product dat je huid alleen maar verder uitdroogt.

Langer herstel

Herstel duurt langer als je rond de dertig bent. Vaak heeft de huid een periode van 28 dagen nodig om zichzelf volledig te vernieuwen – als je dertig bent, kun je daar gerust een paar dagen bij op tellen. Wat kun je in deze tussenperiode doen? Stip nieuwe puistjes aan met teatree-olie. Drink groene thee en laat de antioxidanten hun kalmerende werk doen voor de huid. Scrub je huid liever niet en anders niet vaker dan een keer in de week, speciaal met een scrub voor de gevoelige en droge huid. Ga liever voor een wekelijks maskertje op de T-zone die je huid weer in balans brengt.

Puistjes in cijfers

Volgens de Telegraaf zijn er nog zat dames die na hun twintigste last blijven houden van puistjes of acne. Andere opmerkelijke feitjes:

• 40 tot 50% van de volwassenen tussen 20 en 40 jaar blijft last houden van een zwakke vorm van acne of een vette huid.

• 54 % van de vrouwen boven de 25 jaar heeft last van acne in het gezicht.

Bron: De Telegraaf

Beeld: Flickr, Magnus Manske

 

Share This