Is deodorant zonder aluminium beter?

Is deodorant zonder aluminium beter?

Dagelijks gebruiken we allemaal deodorant. Maar lees je wel eens achterop je busje deo wat er allemaal in zit? Vaak worden in niet-natuurlijke deodoranten allerlei chemicalieën gebruikt om je fris te houden en de zweetklieren te blokkeren, zoals aluminiumoxide. De huid onder je oksels neemt alles supersnel op en zo kan er, na jarenlang gebruik van deodorant met aluminium, een gevaarlijke dosis gif in je lichaam opgeslagen zijn.

Aluminium in deodorant?

Dat klinkt niet best. Hoe gevaarlijk zijn deze doseringen echt? Uit een Europees onderzoek bleek dat vrouwen die minstens twee keer per week deodorant gebruikten en hun oksels drie keer per week scheerden, 15 jaar eerder borstkanker ontwikkelden dan vrouwen die dat niet deden…Uit ander Brits onderzoek blijkt dat vrouwen tot 8 keer meer kans hebben op kanker in de borst dicht bij de oksel. Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. In Nederland en België krijgt maar liefst één op de negen vrouwen borstkanker.

Alzheimer en kanker

Helaas: mannen zijn net zo slecht af. Aluminiumoxide wordt namelijk ook gelinked aan het ontwikkelen van Alzheimers en kanker in het algemeen. Er zitten naast aluminiumoxide vele andere ‘potentieel gevaarlijke’ ingredienten zoals parabenen (hormoonverstorend), triclosan (anti-bacterieel wat ook in Dettol zit), sulfaten, talk en propylene glycol (in eerste instantie ontwikkeld als anti-vries) in een normale deodorant van de drogisterij.

Je moet natuurlijk helemaal doen wat je zelf wilt, maar op basis van bovenstaande berichtgeving en eigen ervaringen kan ik je echt met klem aanraden om een natuurlijke deodorant aan te schaffen. Gooi je oude busje deo gelijk weg en kijk eens rond bij De Tuinen of op internet voor een groene, natuurlijke deodorant. Persoonlijk heb ik erg goede ervaring met de Dr. Organic deodorant met Tea Tree en de lijnen van Weleda. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe deodorants van Dr. Hauschka die in april gaan uitkomen – binnenkort test ik ze alvast voor je!

Kijk voor meer onderzoeken over de relatie van parabenen en aluminium in deodorants en borstkanker op Breast-cancer-research.com

Beeld: Weleda

Share This