De Groene Grachten: maak je oude woning duurzaam

De Groene Grachten: maak je oude woning duurzaam

“Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het bij u toch ook?”, zei Wubbo Ockels (1946 – 2014) toen hij nauw betrokken raakte bij het opzetten van De Groene Grachten.

De Groene Grachten

Wubbo Ockels – initiatiefnemer van De Groene Grachten en oud-bewoner van de Amsterdamse binnenstad – was zelf al begonnen met het verduurzamen van zijn appartement: zonnepanelen, LED verlichting, isolatie. Wat hem opviel is dat er veel mogelijkheden zijn voor monumenten, maar dat het tóch nog niet breed toegepast wordt. Kon hij daar geen verandering in brengen? Toen hij hoorde dat de stad Amsterdam in 2013 “400 jaar Amsterdamse grachten” zou vieren, zag hij zijn kans schoon.

Want, als iedereen 400 jaar terugkijkt, wie blikt er dan 400 jaar vooruit? Zo startte Wubbo Ockels in 2012 het initiatief De Groene Grachten, want het is de hoogste tijd om te veranderen. De missie? Een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten. En wat is nu een mooiere plek om te verduurzamen dan de Amsterdamse binnenstad? Want als het daar kan, dan kan het overal!

Verduurzaam je hotel, fort of kerk

De Groene Grachten is koploper in Nederland met een succesvolle aanpak voor het verduurzamen van oude gebouwen. Met behulp van dit duurzame initiatief wordt je geholpen om je woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk energiezuinig te maken. Met partners hebben De Groene Grachten 6 panden op de Nieuwe Prinsengracht duurzaam gerestaureerd. Ook hebben ze een windmolen voor de stad Amsterdam gereed gemaakt en wordt er 1 hectare natuurgebied bovenop de Amsterdamse daken aangelegd. Daarnaast organiseerden zij de eerste editie van de Amsterdam Solar Boat Parade, waar zo’n 8.500 bezoekers op af kwamen en waarmee zij o.a. dankzij BBC News nog eens ruim 3 miljoen mensen via media wisten te bereiken.

Bron en beeld: De Groene Grachten

Share This