De extravert of de introvert: wie is er gelukkiger?

De extravert of de introvert: wie is er gelukkiger?

Ben jij van jezelf introvert of extravert? Het klinkt misschien gek, maar je gezondheid zegt veel over je gezondheid.

Vaak kan je het wel over jezelf zeggen: ben jij een introvert of een extrovert persoon? Van de Nederlandse bevolking is ongeveer een derde introvert en twee derde extravert. Introverte en extraverte mensen zitten anders in elkaar en dat komt mede doordat hun hersenen verschillend werken. Het systeem van hersenvezels die de hersenschors activeren, slaat bij introverten eerder aan dan bij extraverten. Ze voelen zich dan lekker energiek, maar ze raken sneller overprikkeld, aldus Gezondheidsnet.

Wie is het gelukkigst?

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontdekten dat extraverte mensen over het algemeen gelukkiger zijn dan introverte. Dat komt onder andere doordat extraverten blijer worden van activiteiten waar een beloning aan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan sportwedstrijden en de prijzen die je daarmee kunt winnen. Vaak hebben ze ook meer sociale contacten als introverte mensen.

Wie heeft er vaker een depressie?

Introverten hebben een grotere kans om een depressie te krijgen. Uit een onderzoek van de Universiteit van North Carolina onder depressieve mensen blijkt dat driekwart (74 procent) van hen introvert is. Waarschijnlijk komt dit doordat introverten meer geneigd zijn zich te isoleren. Bovendien spreken ze zich minder uit over wat eraan schort, ook tegen hulpverleners.

Wie heeft een grotere kans op verkoudheid?

Introverte mensen blijken gevoeliger te zijn voor virussen dan extraverte personen. De Universiteit van Nottingham ontdekte dat mensen die extravert zijn een beter immuun­systeem hebben. Aangenomen wordt dat zij meer sociale contacten hebben, waardoor ze een betere weerstand ontwikkelen.

Hoe zie jij jezelf, meer als een introvert of een extravert persoon? Of ben je een beetje van beiden?

Bron: Gezondheidsnet, Erasmus Universiteit

Beeld: “Pierre-Auguste Renoir – Confidences” by Pierre-Auguste Renoir – Renoir, peintre du bonheur : 1841-1919, de Gilles Néret, Köln, Taschen, 2001, p. 113. ISBN 9783822857410. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Share This