De echte oorzaak van seizoensgebonden allergieën (hint: het heeft niets te maken met pollen!)

De echte oorzaak van seizoensgebonden allergieën (hint: het heeft niets te maken met pollen!)

Neussprays als behandeling van hooikoorts laten je vaak achter met een zwaarhoofdgevoel, concentratieproblemen, vermoeidheid, een geïrriteerd gevoel en soms ook depressief.

In het algemeen proberen mensen met hooikoorts zo veel mogelijk binnen te blijven met de ramen dicht. Vervolgens proberen ze de symptomen te verlichten met antihistaminica die via de drogist beschikbaar zijn en in extreme gevallen zien wij een aantal allergiepatiënten geneesmiddelen gebruiken die alleen via huisarts op recept beschikbaar is. Zoveel last tijdens de prachtige lente en zomer maanden maakt deze seizoenen een periode van trauma in plaats van plezier.

Er zijn echter veel betere manieren om dit vervelende probleem te beheersen.

De echte oorzaak van seizoensgebonden allergieën

De meeste mensen geven de schuld aan pollen of schimmel sporen voor hun allergieën maar deze zijn niet de echte oorzaak.

Allergiesymptomen worden veroorzaakt door een overgevoelig afweersysteem. Jouw afweersysteem maakt antistoffen aan om je te beschermen tegen bedreigers zoals bacteriën. Als je een allergieaanval krijgt maak je deze antistoffen aan omdat je lichaam denkt dat stoffen zoals pollen of stof gevaarlijk kunnen zijn, ook als dat niet zo is. Het is daarom niet het contact met de allergenen die de oorzaak op zich is maar simpel weg het beschermmechanisme van je lichaam dat in werking treedt.


Tips voor verlichting

Hier zijn 5 tips om je seizoensgebonden allergieën te verlichten zonder medicijnen of geneesmiddelen:

1 – Minimaliseer allergene contact
– Houd de ramen op dagen met hoog pollen niveau dicht. Dit voorkomt dat de pollen naar binnen waaien. Houd ook je autoramen dicht en maak gebruik van de airco tijdens het rijden.

– Beperk activiteiten zoals tuinieren, wandelen en andere vormen van buiten oefeningen of huiswerk tot de tijden wanneer pollenniveau’s laag zijn. Bomen en onkruid geven pollen af ’s ochtends vroeg terwijl gras heeft het af ’s ochtend ’s en ’s avonds. Indien nodig vraag iemand anders je tuinierswerk voor je te doen. Is dit niet mogelijk zorg dan dat je na het tuinieren direct onder de douche springt. Ook je kleren moet je direct wassen!

– Maak je slaapkamer een allergene-vrije-zone. Als je je een goede 8 uur rust kan nemen maak je het minder zwaar voor je lichaam. Koop een luchtfilter speciaal voor je slaapkamer en houd de kamer goed schoon. Harde vloeren in plaats van tapijt en jaloezieën in plaats van gordijnen maken het schoonhouden een stuk makkelijker. Probeer ook je huisdieren buiten je slaapkamer te houden aangezien zij in hun vacht stukjes pollen binnen brengen. Gebruik ook geen luchtverfrissers en rook ook niet in je slaapkamer.

Maar er is ook een nadeel van je huis geheel op slot doen. Wist je bijvoorbeeld dat het niveau van vervuiling in de gemiddelde huishoud is 10 keer het niveau van de vervuiling buiten? Stof, pollen, schimmel sporen, tabaksrook, geuren van huisdieren blijven binnen als je alle ramen dicht houdt en dit kan je allergieën verergeren. Als er niets anders is dan je ramen dicht houden dan MOET je je erg goed schoon houden en wellicht een luchtfilter.

Google eens op pollen websites of apps voor je smartphone voor updates over de lage en hoge pollen dagen. Op Hooikoorts.com kan je één pollen kalender downloaden en op de Allegieradar website vindt je informatie op basis van je locatie in Nederland

2 – Gebruik een zoutoplossing neusspray

Zoutoplossing kan je via drogisten kopen. Ze helpen met het gevoel van benauwdheid en werken vaak beter dan neussprays met allerlei toevoegingen.
Door het zout kan je neusgaten af een toe droog worden en in sommige gevallen kunnen kleine infecties ontstaan. Echter dankzij de zout wordt de neuskanalen schoon gehouden en stimuleert je natuurlijke reiniging-systeem die slijm verwijdert.

Sommige mensen klagen van een prik gevoel bij zoutoplossing. Ervaar jij dit? Probeer dan een zoutoplossing die geschikt is voor kinderen.

3 – Geef je afweersysteem een boost!

Omdat allergieren in essentie een afweersysteem probleem zijn de juiste voedsel, vitaminen en mineralen belangrijk.

Omega-3 oliën zijn zeer belangrijk om allergieën te voorkomen. Omega-3 is niet makkelijk te vinden in het moderne dieet met uitzondering van gras gevoerde dieren en wilde zalm Voor de meeste mensen is het nemen van supplementen daarom nodig.

Vitamine D
is een essentiële voedingstof die we binnen moeten krijgen. Vitamine D is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt. Het aanmaken van de stof wordt getriggerd wanneer we in contact komen met de zon. Genoeg vitamine D vermindert allergie symptomen en zelfs ook astma.

Probiotica leveren “vriendelijke” bacterieën vanuit je darmen en kunnen helpen bij het verminderen van allergisch reacties.

 

 

Share This