Compassie: wees eens lief voor jezelf

Compassie: wees eens lief voor jezelf

Wees eens eerlijk: wanneer was de laatste keer dat je echt lief voor jezelf was? We zijn gedurende de dag voor bijna iedereen lief. Je man, je vriendin, je kind, je moeder: voor iedereen hebben we vaak een glimlach en het beste over. Maar hoe zit het met de band met jezelf?

Compassie hebben voor jezelf is iets anders dan zelfmedelijden. Compassie houdt eigenlijk in dat je met net zoveel liefde naar jezelf kijkt als bijvoorbeeld naar je geliefde. Of je kinderen. Die blik vol liefde en aandacht, richt die ook eens op jezelf. Maar hoe doe je dat?

Wat gaat er allemaal goed?

Ten eerste: vergeef jezelf je foutjes en richt je op het goede. Vaak zijn mensen die te weinig compassie met zichzelf hebben, teveel gericht op wat er allemaal mis gaat. Situaties thuis of op het werk, alle slechte dingen die gebeuren worden vaak uitvergroot en de positieve gebeurtenissen worden vaak over het hoofd gezien. De stem van de innerlijke criticus is vaak oorverdovend hard en wijst degene met te weinig zelfcompassie continu op falen en andere tekortkomingen. Fouten maken mag, sterker nog, die ga je maken: ieder mens maakt fouten. Het zit in de natuur van de mens om hard te oordelen. Maar laat je er niet door leiden.

Zo train je compassie

Hoe kun je jezelf trainen in het krijgen van meer compassie voor jezelf? Op ieder vlak en terrein ligt dat anders, maar laten we eens kijken hoe je wat meer compassie voor jezelf kunt creëren op je werk. Ten eerste is het heel belangrijk je niet continu te vergelijken met iedereen. Het is doodvermoeiend en zo wordt je alleen maar negatiever over jezelf. Neem veel verhalen van je collega’s met een korreltje zout: iedereen wil zichzelf beter voordoen dan dat hij of zij daadwerkelijk is. Heb je het gevoel voor je werk te leven? Bedenk dan bij jezelf dat werk ook maar werk is. Werk is niet het belangrijkste in je leven. Maak je een fout? Gefeliciteerd, dan ben je een echt mens! Vergeef jezelf ook je eigen fouten.
Meer lezen? Kirstin Neff, Zelfcompassie via bol.com (bron & beeld), het standaardboek voor bewuster leven.

 
Share This