Citroensorbet: het lekkerste zomerijsje

Citroensorbet: het lekkerste zomerijsje

De hitte teistert ons land weer. Waar heb je dan behoefte aan? Een heerlijke zomerse dorstlesser, waar je bijna geen genoeg van kunt krijgen en die je van binnenuit weer helemaal verfrist. Denk je aan zomer, dan denk je aan citroenen: vandaag dit heerlijke recept voor citroensorbetijs, zonder melk, dus ook geschikt voor mensen die geen zuivelproducten kunnen verdragen. Geniet van deze heerlijke citroensorbet, die je met maar drie ingrediënten maakt!

Citroensorbet

Wat heb je nodig?

  • 250ml koud water
  • 75 gram kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
  • 2 grote biologische citroenen

Hoe maak je citroensorbet?

Doe de suiker en de fijn geraspte schil van de citroenen in een pan met de helft (125ml) van het koude water. Roer het mengsel op laag vuur goed door, zodat de suiker mooi oplost. Trek hier een paar minuutjes voor uit. Als het een stroperig geheel begint te worden, zet je het vuur uit en ga je de citroensiroop zeven. De citroenrasp die achterblijft, kun je in principe weggooien.

Biologisch citroensap

Pers het sap uit de citroenen, zorg dat je ongeveer 150 ml aan versgeperst sap overhoudt. Voeg het citroensap toe aan je citroensiroop mengsel en voeg de andere helft (125ml) van het water toe. Laat het mengsel eerst goed afkoelen in een plastic bakje en zet het daarna een uur in de vriezer. Heb je een ijsmachine? Haal hem tevoorschijn en maak er na een uur mooi citroensorbetijs van. Daarna is het aan te raden het sorbetijs nog een of twee uur in de vriezer te laten staan, maar als je je niet kunt inhouden mag je het natuurlijk ook gelijk opeten.

Kan ook zonder ijsmachine

Maar ook als je geen ijsmachine hebt, maak je dit citroensorbetijs makkelijk zelf. Laat dan het mengsel een halve dag in de vriezer staan, maar blijf er wel continu bij. Anders zit je met een bonk hard ijs waar je amper meer iets mee kunt. Het beste is om het mengsel ieder half uur (!) dan goed door te roeren om bovenstaande te voorkomen. Als  Mix het vervolgens goed door met een staafmixer. Geniet van deze heerlijke zomerse citroensorbet – net als in Italië.

Beeld: Lemons via Wikimedia Commons

Share This