Alles wat je wilt weten over het tienerbrein

Alles wat je wilt weten over het tienerbrein

Heb je ook een tiener in huis? Dan heb je waarschijnlijk momenten waarin je je tiener niet begrijpt, en anders om. De tienerbrein is een complex apparaat wat veel veranderingen meemaakt. Onderaan leggen we uit wat er precies gebeurt in het hoofd van je tiener.

De frontaalkwab

Tijdens de pubertijd is het brein flink aan het veranderen. De frontaalkwab verandert het meest. Dit is ook het grootste van de 4 hersenkwabben. Het is grappig dat de frontaalkwab achter het voorhoofd ligt terwij het veel verantwoordelijk heeft waaronder voor het menselijke zelfbewustzijn wat meteen aan de hersenstam zit.

Tijdens de puberteit is de frontaalkwab aan het ontwikkelen om zich voor te bereiden op de volwassenheid. Pubers gaan een soort fase waarin ze snel chagrijnig en pissig kunnen worden. Ze reageren soms ook heel fel op hun ouders. Sommige tieners hebben minder heftige gedrag maar merken dat ze sneller boos of geïrriteerd raken. Als je 22 jaar oud bent dan is de frontale kwab helemaal volgroeid en volwassen geworden.

Pubergedrag

Puberen komt vaak over als irritant doen, vervelend zijn, niet luisteren of snel emotioneel worden. Het moment waarbij de tiener duidelijk zijn ongezouten mening durft te uitten. Dat “puberen” is nodig zodat ze van binnen zelfstandig en volwassen kunnen worden. De hersenen ontwikkelen zich heel erg snel tijdens de puberteit. Er ontstaat in de hoofden van de tieners veel verwarring en in deze periode hebben tieners vaak ruzie met hun ouders.

Het brein van de tiener reageren echter sterker op beloningen. Vanaf 16 jaar wordt de puber zelfbewuster, krijgt oog voor zijn eigenheid, persoonlijke relaties en tolerantie.

Niet uit bed te krijgen

Pubers vinden het extra moeilijk om uit bed te komen. Tijden de non-remslaap hebben de hersengolven geleidelijke vertraging waardoor de tiener dieper slaapt.

Als een tiener in een zeer diepe slaap zit dan is het heel moeilijk om iemand in zo een slaap zit, wakker te maken. Een puber heeft eigenlijk meer slaap nodig dan een volwassenen, maar dit geldt voor alle tieners. De gemiddelde volwassen hebben 8 uur slaap nodig. Een puber van tussen de 12 en de 18 jaar heeft gemiddeld 9,5 uur slaap nodig. Veel pubers kunnen ook niet zo makkelijk in slaap vallen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen van pubers. Pubers krijgen namelijk te maken met een verschuiving in hun slaap ritme. In de hersenen van pubers wordt de stof melatonine steeds later afgescheiden. Deze hormoon zorgt ervoor dat ze slaperig worden. Daarom worden pubers pas slaperig laat in de avond.

Plannen en organiseren

Plannen is een hele handige vaardigheid zeker als je op school zit. Helaas kunnen pubers dat niet zo goed. Plannen wordt ontwikkelt in de frontaalkwab. Er is onderzoek gedaan op de puber breinen wat heeft laten tonen dat pubers niet zelfstandig kunnen werken. Het kunnen plannen of organiseren is namelijk niet ontwikkelt in de puberbrein.

Wil je je tiener beter begrijpen dan dien je te realiseren dat je tiener veel dingen nog niet kan omdat hun hersenen veel in ontwikkeling is. Geef ze tijd, help ze door te communiceren en weet dat het over gaat!

Share This