Aerial Yoga: spelen met zwaartekracht

Aerial Yoga: spelen met zwaartekracht

Een doek, je lichaam en de zwaartekracht: meer heb je niet nodig voor Aerial Yoga. Geschikt voor beginnende en vergevorderde yogi’s en voor beiden een hele nieuwe ervaring. Op het YogaFest afgelopen weekend konden de bezoekers deelnemen aan meerdere workshops Aerial Yoga. De classes waren zo populair dat er lange wachtlijsten ontstonden – iedereen wilde dat natuurlijk wel eens proberen – yoga in en met een hangmat.

Van een afstandje zit het er best heftig uit. Omgekeerde houdingen als de kopstand zie je veel voorbij komen – oefeningen die normaal op de mat een intense inspanning en beheersing vereisen. Maar het plezier dat de deelnemers hadden, straalde er vanaf. Hun nieuwe partner, de hangmat, ondersteunt hen, haalt de compressie uit de wervelkolom, spanning uit nek en schouders en zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Je krijgt ruimte in je lijf en lijkt letterlijk te zweven. Dat moesten wij natuurlijk ook proberen!

Schommelen in je hangmat

Het is even een klus om je hangmat in te komen, zeker met de wapperende wind die van zich laat horen. Maar als je er eenmaal inzit, komt er een soort kinderlijk enthousiasme over je heen. Schommelen is heerlijk en jezelf helemaal in de doek wikkelen tijdens de meditatie in het begin is waanzinnig. Je voelt je net als een baby in de baarmoeder, zo veilig en beschermd. Dan begint het echte werk. Degenen die last hebben van reismisselijkheid, wees gewaarschuwd, een sessie Aerial Yoga kan best heftig zijn.

Handstand en salto

Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je je kracht op, je souplesse, je vertrouwen en je balans. En je doet poses die je never nooit op de mat waren gelukt. Handstand, salto achterover: als je je overgeeft lijkt alles te lukken. Aerial Yoga is best zwaar, zeker voor een beginnende yogi zullen de poses een ware uitdaging vormen. En het is een totaal andere ervaring dan ‘ouderwetse’ yoga op de mat. Maar probeer het eens, het gevoel van vrijheid en het zweven is heerlijk. Hier kijk je waar je bij jou in de buurt een les kunt volgen.

Bron en beeld: Aerial Yoga

Share This