Aardbeien: echte zomerkoninkjes

Aardbeien: echte zomerkoninkjes

Aardbeien, ik ben er dol op! In de lente en de zomer kon ik er vaak geen genoeg van krijgen en zat ik regelmatig onder de bultjes. Mijn lichaam vond die enorme inname van rode vruchtjes niet zo’n succes als dat ik dat zelf vond. Maar ik ben nog steeds gek op aardbeien. In taart, bij brood, uit het handje en zelfs in een risotto (!): aardbeien kunnen echt overal bij en in.

Aardbeien zijn ontzettend gezond en behoren tot de zogenaamde power foods, de voedseltrend die 2015 lijkt te gaan beheersen. Geen super foods, maar gewone, alledaagse power foods die bomvol vitaminen en minralen zitten. En dat zitten aardbeien! Gelijk een leuk wetenswaardigheidje: de aardbei is eigenlijk geen vrucht, maar een zogenaamde schijnvrucht (gefopt!); het zijn de pitjes aan de buitenkant die de echte vrucht zijn.

Ga voor Nederlandse aardbeien

In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Eet je vaak Nederlandse aardbeien? Dan is de kans groot dat ze uit de kas komen, want echte aardbeien komen alleen aan het einde van de lente en de zomer voor. Kies sowieso liever voor Nederlandse aardbeien, want in Spanje, waar ook veel aardbeien worden geteeld, worden de regels wat betreft bespuiten e.d. een stuk minder streng nageleefd dan in Nederland. Eet toch een stuk lekkerder!

Zwanger

Wil je afvallen? Dan zijn aardbeien je nieuwe beste vrienden. Ze bevatten amper calorieën. Aardbeien bevatten een enorme hoeveelheid vitamine C, op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Eet aardbeien als je je weerstand wil verbeteren, je huid en haar een handje wil helpen en snel wilt herstellen van die vervelende verkoudheid. Ook als je zwanger bent, doen aardbeien een hoop goeds voor je. Ze bevatten namelijk veel foliumzuur, wat erg belangrijk is voor de groei en de vroege ontwikkeling van de baby. En natuurlijk zijn ze voor de aanstaande mama ook erg lekker en belangrijk voor de weerstand.

Bron: Gezondheidsnet

Beeld:  “Erdbeere Senga Sengana” by 3268zauber – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Share This