6x tips: stoppen met roken

6x tips: stoppen met roken

En, heb je op 31 december vorig jaar je laatste sigaret gerookt? Ik ben trots op je, want dan ben je nu al twee weken helemaal clean van het roken! Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan: ook ik rookte ooit (tijdens mijn studententijd. Voor, tijdens en na mijn zwangerschap niet, al moet ik eerlijk bekennen dat ik nu bij gezellige gelegenheden wel eens een sigaretje opsteek, maar dat blijven er dan vaak een of twee en dan kan ik makkelijk een week zonder) en het blijft je altijd triggeren op bepaalde momenten.

Hoe sla je jezelf hierdoorheen? Met deze tips!

Stop met roken

1. Stop niet out of the blue
De meeste mensen die stoppen zonder medicatie of therapie grijpen al weer snel naar de sigaretten. Er zijn allerlei hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en medicatie: maak er gebruik van. Het is er niet voor niets!

2. Stop samen met roken

Zoek een stopmaatje. Stel iedereen in je omgeving op de hoogte dat je gestopt bent, zodat je vrienden, familie en collega’s je door moeilijke momenten kunnen slepen.

3. Ontspan jezelf

Voor veel mensen is roken een hulpmiddel bij stress. Nu je niet meer rookt, heb je iets anders nodig om je stress kwijt te raken. Neem een massage, luister naar ontspannende muziek. Probeer stressvolle situaties even te vermijden.

4. Vermijd kopjes koffie en glazen alcohol

Bij iedere kop koffie stak ik vroeger een sigaretje op. En ja, ook na het eten nam ik er standaard een. Dit zijn nu hele moeilijke momenten. Vervang je kop koffie door thee en poets je tanden na de maaltijd of kauw op kauwgom.

5. Opnieuw beginnen
Het is heel normaal om last te hebben van een terugval. De meeste rokers proberen een paar keer te stoppen voordat het voorgoed lukt. Bedenk wat je terugval veroorzaakte: een bepaalde emotie of omstandigheden? Gebruik deze kennis bij je nieuwe stoppoging.

6. Kom van die bank af!

Trek je sportschoenen aan en ga op pad. Zo verbrand je meteen de pondjes die er hoogst waarschijnlijk aangekomen zijn sinds je gestopt bent met roken… hoort er allemaal bij!

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: Mooie huid

Share This