6x de helende werking van muziek

6x de helende werking van muziek

Muziek is altijd aanwezig in ons leven. Een mooi nummer doet wonderen. Wie heeft er geen troost gehad aan een heftig nummer na een stukgelopen relatie? Wie draaide er vroeger geen muziek tijdens het studeren? Niet voor niets speelt muziek zo’n belangrijke rol in ons leven: zelfs op onze begrafenis of crematie is vaak de eerste vraag aan nabestaanden ‘wat voor muziek heb je gekozen?’. Muziek heelt je hart – en een stukje van je ziel uiteindelijk.

Het maakt overigens niet uit naar welke muziek je luistert: het gaat erom welke muziek je mooi vindt, want daar reageer je uiteindelijk het beste op. Houd je van klassiek? Zet Bach en Mozart op. Hou je meer van blues? Zet dan een bluesplaat op. Of meer van gitaren? Zet dan stevige rockmuziek op.

Zo heelt muziek je

1. Het verlicht en verzacht angsten van mensen die ziek zijn. Niet alleen als je grieperig bent, maar ook als je ernstig ziek bent kan muziek een angst verlagende werking hebben. Ook leidt muziek af van de pijn en het ongemak.

2. Het remt je angsten af, maar ook je bloeddruk. Je stressniveau daalt en je voelt je relaxter en fijner in je vel. Je ervaart minder stress en staat positiever in het leven.

3. Het beschermt de geluidsverwerkingsprocessen van het oor. Mensen die veel naar muziek luisteren of muziek maken, kunnen op latere leeftijd beter tonen onderscheiden. Dit geldt niet voor keiharde muziek…

4. Het helpt je geheugen. Kinderen die muzieklessen nemen, scoren beter in tests op school waarbij woorden onthouden moeten worden.

5. Het beschermt het ouder wordende brein. Muziektraining helpt het brein te beschermen op oudere leeftijd want je geheugen blijft langer scherp.

6. Het versnelt herstel na een beroerte. Direct na een beroerte luisteren naar muziek wordt gelinkt aan een verbetering van het verbale geheugen onder patiënten die een beroerte hebben gehad.

Bron tips: Christa de Ridder – Welingelichte Kringen

Beeld: Wikimedia Commons

Share This