5x dit zijn de gevolgen van slaaptekort

5x dit zijn de gevolgen van slaaptekort

Je slaapt ongeveer een derde van je leven, dus je kunt wel zeggen dat slapen een belangrijk deel van ons dagelijks leven inneemt. Je komt door te slapen bij van de afgelopen dag en doet weer frisse, nieuwe energie op. Wat gebeurt er als je vaak slecht slaapt en daardoor een slaaptekort inbouwt?

1. Pas op voor ongelukken

Als je slecht slaapt, ben je vermoeid en ook vaak slechter geconcentreerd. Je bent snel geïrriteerd en informatie komt langzamer tot je. Je kunt wel raden dat een slaaptekort niet handig is als je vaak achter het stuur van de auto plaatsneemt.

2. Concentratie neemt af

Heb je net een belangrijk examen voor de boeg? Zorg dan dat je in de aanloop er naartoe voldoende slaapt. Je leert beter en bent beter in staat om je concentratie langer vast te houden. De leerstof neem je beter op en kun je op het moment zelf beter herproduceren dan dat je de stof had doorgenomen als je een slaaptekort had opgebouwd.

3. Een dipje

Slaap je slecht, dan uit dat zich vaak in je gemoed. Je hebt een kort lontje, bent snel aangebrand of voelt je echt somber. Bouw je echt een chronisch slaapgebrek op, dan bestaat er zelfs de kans dat je een depressie ontwikkelt. Veel mensen met een depressie slapen slecht.

4. Dag mooie huid

Slecht slapen is niet alleen slecht voor je psyche, maar ook voor je fysieke conditie. Aanhoudend slaapgebrek kan zelfs leiden tot meer fijne lijntjes, donkere kringen onder de ogen en een doffe huid.

5. Hi extra pondjes

Weinig slapen verhoogt het risico op overgewicht en het maakt het moeilijker om te lijnen. Heb je een slaaptekort, dan heb je vaak meer trek en kies je vaak voor veel (slechte) zoetigheid.

Beeld: “Lynx romagnano (2430886086)” by Domenico Salvagnin from Legnaro, Italy – Sleeping beauty. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Share This