5x: dit is eten volgens Paleo

5x: dit is eten volgens Paleo

Eten volgens de principes van Paleo is één van de populairste diëten van dit moment. Bij het Paleodieet wordt er naar gestreefd om de eetgewoontes van onze voorouders zoveel mogelijk na te bootsen.

Het dieet wordt daarom ook wel het ‘oerdieet’ of jagers-verzamelaars dieet genoemd. Veel mensen zweren bij Paleo en verliezen niet alleen gewicht met dit dieet, maar voelen zich ook energieker, minder vaak ziek en fitter.

Paleo bestaat uit een paar simpele eetregels. Je hoeft geen calorieën of punten te tellen maar er wordt je aangeraden om bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Maar wat mag je dan wel eten? En wat is verboden?

Wat mag je wel eten?

1. Fruit en groenten

Zoals vrijwel iedereen weet zijn fruit en groenten voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere micro-voedingsstoffen. Deze bestanddelen verlagen de kans op het ontwikkelen van ziektes zoals kanker en diabetes, en spelen ook een rol bij het tegengaan van overgewicht.

2. Magere eiwitten

Magere eiwitten vind je in gevogelte zoals kip, gras-gevoerd rundvlees en vis.

3. Gezonde vetten

West-Europeanen eten te weinig gezonde vetten. Dit is jammer, want uit onderzoek blijkt telkens weer dat mensen die een dieet eten dat rijk is aan onverzadigde vetten, zoals omega-3, minder last hebben van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Gezonde vetten vind je in noten en zaden, oliën zoals olijfolie, vette vis, avocado en gras-gevoerd vlees.

Wat mag je niet eten?

4. Het wordt afgeraden om bewerkte voeding te eten. Bewerkte voeding kun je zien als brood, pasta, snoep, suiker, zuivel en peulvruchten. Blijft niet veel meer over he..?

Waarom Paleo?

5. Onderzoek in verschillende medische en biomedische vakgebieden laat keer op keer zien dat ons moderne dieet veel invloed heeft op onze gezondheid. Zo is er een direct verband gelegd tussen het eten van industrieel bewerkte voeding en kanker, diabetes, hart- en vaatziekte en obesitas. De boosdoeners: transvetten en zwaar geraffineerde voeding, zoals suikers en graanproducten. Paleo schrapt bewerkte voeding, en maakt je zo vitaler, energieker, gezonder en slanker.

Beeld: Pixabay

Share This