5 fabels over meditatie

5 fabels over meditatie

Het beginnen met meditatie blijft voor veel mensen lastig. De moeite kan te maken hebben met vooroordelen en voor sommige heeft het te maken met negatieve gewoontes en patronen.

 

Als wij niet bewust worden van de boven omschreven uitdagingen dan kunnen we snel de neiging hebben om op te geven. Maar zo snel als wij deze tendens normaliseren en realiseren dat iedereen er last van heeft, dan kunnen we door ze heen werken of zelfs gebruiken in het steunen van ons meditatie oefeningen.

Hier zijn de top vijf fabels over meditatie en hoe je ze kunt los laten of omdraaien tot je voordeel.

1 – In medidatie moet je mentaal stil en rustig zijn

Een van de meeste bekende fabels over meditatie is dat je ‘moet stoppen met denken’. Meditatie is in feite het leren begrijpen hoe onze geesten werkt. Tijdens de meditatie mag je alle gedachten laten komen en dan weer gaan. Het is belangrijk om ze te observeren maar niet in mee te gaan.

Mediteren is de geest trainen. We trainen ons geest om op te merken wanneer we te veel in onze gedachten zijn. Door deze training leren wij hoe wij onze gedachten kunnen managen en terug te brengen naar hedentijd.

2. “Ik heb niet genoeg tijd om te mediteren.”

Onthoud dit: Mindfulness is een soort van meditatie. Door simpel weg bewust te zijn van wat je aan het doen ben op het moment dat je het doet is een vorm van meditatie. Het is het bewust zijn van de heden moment , de gevoelen, gedachten, emoties die op dat moment opkomen. We kunnen dit op elke plek doen en op elke moment. Terwijl het beste moment om momentum op te bouwen is het hebben van een vaste plek voor meditatie, je krijgt alsnog voldoende rust door slechts 5 minuten per dag te nemen voor meditatie of 10 keer bewust diep adem te halen. Zo weinig tijd maar zo veel gerichte energie levert wonderen voor je zowel mentaal als lichamelijk.

 

3. “Het voelt alsof mijn gedachten me gek maken tijdens meditatie” 

Als we een pauze nemen en beginnen op te letten, zien wij hoe grillig en verslavend het is om constant in control te willen zijn. Het kan zelfs verstorend zijn het besef hoe onhandelbaar onze mentale activiteit is. Maar weet nog wel dat meditatie juist gaat over het kunnen waarnemen van onze gedachtenpatronen. Als je ondekt dat je gedachten ‘all over the place’ gaan tijdens meditatie dan is dit juist een positieve ontwikkeling. Namelijk het bewust worden van hoe en wanneer wij aan het denken zijn.

 

4. “Meditatie moet rustgevend zijn maar het voelt als hard werken”

De geest is een spiegel. Als we beginnen met meditatie worden we geconfronteerd met gedachten en emoties die pijnlijk kunnen zijn.  Meditatie kan moeilijk, vermoeiend of angstwekkend zijn. Het is dan niet makkelijk om stil te zitten met deze onprettige gevoelens. Normaal gesproken hebben wij een beeld van een sereen iemand zittend in lotushouding, rustig aan het mediteren. Maar soms krijgen we een totaal andere ervaring. Op den duur leren wij onze gedachten ons niet te laten leiden. Wij werken met ze in plaats van tegen ze en kunnen daardoor de negatieve gevoelens en gedachten uiteindelijk los laten.  Meditatie wordt steeds prettiger, makkelijker en rustgevender ervaren.

 

5. “Ik denk niet dat meditatie werkt voor mij. Ik zie nog geen resultaten”. 

Net zoals het leven, ontvouwt de voordelen van meditatie op zijn eigen tijd.

Meditatie kan emotionele wonden helen, gedachtenpatronen veranderen en ervoor zorgen dat je rustig reageert op bepaalde situaties. Het gebeurt echter niet van de een op de andere dag. Onderzoek laat zien dat veel positieve neurologische verandering plaatsvinden zelfs na een paar meditatiesessies. Consistent korte meditatieve momenten heeft meer effect dan sporadisch langere sessies. Als we niet direct life-changing, serene ervaringen krijgen kunnen we teleurgesteld raken en willen we stoppen. In plaats van het focussen op hoe sereen je wilt voelen tijdens de meditatie kan je kiezen te focussen op bewust zijn van de  kleine veranderingen in je leven. Stel jezelf de vragen: Slaap je beter? Voel je wat positiever en gemotiveerder over je leven? Kan je makkelijker stressvolle gedachten los laten? Indien het antwoord tot deze vragen ja is, dan begint de meditatie goed te werken.

 

Share This