4x dit zijn pas gekke slaapfeitjes…

4x dit zijn pas gekke slaapfeitjes…

Vaak zijn we er maar liefst een derde van de dag mee bezig: slapen. Veel mensen slapen gemiddeld 8 uur op een dag. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies als je slaapt? Wist jij deze gekke slaapfeitjes bijvoorbeeld al?

Gekke slaapfeitjes

  1. Dromen in zwart-wit of kleur. Droom jij in zwart-wit of in kleur? Je leeftijd is hierbij erg van belang. Studies vanaf 1915 tot 1950 gaven aan dat de meeste mensen in zwart-wit droomden. In de jaren ’60 veranderden deze resultaten en droomden meer en meer mensen in kleur. Uit recenter onderzoek blijkt dat deze omslag verbonden zou zijn aan de opkomst van de  kleurentelevisie en de kleurendruk. Tegenwoordig droomt gemiddeld 12% van de mensen in zwart-wit. Bij mensen onder de 25 is dit zelfs nog maar 4,4%.
  2. Hoe lang slaap jij? Hoeveel slaap we per dag nodig hebben verschilt nogal. Vooral als je baby’s, volwassenen en ouderen met elkaar vergelijkt! Baby’s slapen gemiddeld wel 16 uur. Basisschoolkinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben 11-12 uur slaap nodig. Pubers rond de 8-10 uur per dag. Als volwassenen slapen we meestal tussen de 7-9 uur. Mensen ouder dan 65 slapen gemiddeld het kortst. Dit komt niet omdat ze minder behoefte hebben aan slaap, maar doordat ze moeilijker slapen als gevolg van ouderdom of vanwege medische redenen.
  3. Je spieren verlammen zich. Tijdelijk! Dit verlammen gebeurt tijdens de REM-slaap. Sommige mensen worden tijdens deze fase wakker en merken dat ze zich niet meer kunnen bewegen. Ze schrikken in een droom wakker. Maar je kunt niets! Geen kik komt eruit, hoe hard je ook wilt schreeuwen. Een angstige ervaring die een paar seconden tot enkele minuten kan duren.
  4. Snurkers de geluidsnorm overschrijden. Snurkt jouw partner ook zo vreselijk? Meer dan de helft van de snurkers produceert namelijk meer geluid dan volgens aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezond is voor de partner die ernaast ligt!

Bron: A. Vogel

Beeld: Pixabay

Share This