Zo snoep je verstandig tijdens pakjesavond

Zo snoep je verstandig tijdens pakjesavond

Het is bijna pakjesavond, hoera! Al maandenlang liggen de lekkernijen in de schappen: gevuld speculaas, pepernoten, chocoladeletters, heerlijk! Maar hoe houd je jezelf een beetje in de hand en hou je het nog een beetje verantwoord voor jezelf op pakjesavond?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: al dat Sintsnoepgoed is natuurlijk niet echt gezond, het staat bomvol van de verzadigde vetten. Hoe compenseer je die? Toevallig zit in vlees ook relatief veel verzadigd vet, sla het vlees eens een maaltijd over en kies voor een vegetarische pasta of laat gewoon eens een stukje vlees weg.

Taaitaai en schuimpjes

In al dat lekkers zit wel wat onderscheid. Want sommige snoepjes zijn ongezonder dan andere. (Chocolade)kruidnootjes, chocoladeletters, gevulde speculaas en banketstaaf zijn behoorlijk compact. Beperk je tot een klein stukje, want dat bevat al behoorlijk wat verzadigd vet en calorieën. Taaitaai, authentieke pepernoten en schuimpjes zijn relatief -wat minder- ongezond.

Lichte maaltijd op pakjesavond

In de schoen zit vaak genoeg lekkers, maar de avond waarop we ons natuurlijk allemaal te buiten gaan aan zoetigheid is Sinterklaasavond. Probeer niet voor het diner alleen je tegoed te doen aan pepernoten en chocolade, maar eet van tevoren wel eerst even. Maak wat lekkere, gezonde vegetarische hapjes. Of maak een lichte maaltijd, zodat je nog wel een gaatje hebt voor het uitgebreide dessert. Zo houd je het voor jezelf toch nog een beetje verantwoord.

Voor de verandering kan je natuurlijk ook leuke oranje traktaties maken, denk aan partjes mandarijn of maak leuke groentehapjes. Ik garandeer niet dat ze hier dan gelijk dol op zijn en het snoep vergeten zijn, maar hee, niet geprobeerd… juist! Fijne pakjesavond! Morgen delen we een makkelijk recept met je voor op deze gezellige avond, zodat je nog genoeg ruimte over hebt voor een lekker snoepje (of twee).

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: Pixabay

Share This