3x Zo reis je groener!

3x Zo reis je groener!

Ben jij al druk bezig met het plannen van jouw zomervakantie? Overweeg je wel eens hoe je groener zou kunnen reizen? Of boek je gedachteloos een ticket zonder stil te staan bij de CO2-uitstoot van een retourtje naar de Griekse eilanden? Wil je jouw reis groener plannen, laat je dan inspireren door de volgende tips.

1. Kies voor een groen vervoermiddel

Voor de hand liggend, maar o zo belangrijk: wil je jouw reis ‘groener’ plannen, kies dan voor het vervoersmiddel dat de minste uitstoot veroorzaakt om op jouw eindbestemming te komen. Lopen is natuurlijk het allerbeste voor het milieu en met de fiets doe je ook goede zaken. Ook de HSL en de trein zijn prima opties, het wordt alleen al wat minder vriendelijk als je kiest voor de bus of de metro. Reis je met de auto, kies dan voor een hybride bolide. Tsja, en vliegen… is voor het milieu natuurlijk het aller slechtste.

2. Kies voor een directe vlucht

Vaak zijn indirecte tickets goedkoper, omdat het voor luchtvaartmaatschappijen een manier is om een vliegtuig voller te krijgen. Die korting is fijn voor je portemonnee, maar toch kun je beter kiezen voor een directe vlucht. Het is veel relaxter. Overstappen kost veel tijd en je wilt toch zo snel mogelijk op jouw bestemming zijn? Bij het opstijgen verbrand je veel kerosine, twee of meerdere keren opstijgen is dus inefficiënt en zorgt voor veel onnodige CO2-uitstoot.

3. Groene(re) airlines

De ene airline is de andere niet is. Gelukkig is er de Atmosfair Airline Index (AAI). Deze ranglijst geeft een overzicht van de prestaties van 125 luchtvaartmaatschappijen op het gebied van milieu en van CO2-efficientie. Label A staat voor de beste score en G voor de slechtste score. In de label A is tot nu toe nog geen airliner geclassificeerd. KLM staat op de 12e plaats met een C-label.

Bron en beeld: Green Seat

Share This