3x Zo houd je je hersenen gezond!

3x Zo houd je je hersenen gezond!

Als nooit tevoren zijn wij met z´n allen bezig om ons lichaam in topconditie te krijgen en te behouden. Maar we vergeten vaak onze psyche, want ook onze brains hebben de nodige aandacht nodig. Typ in Google oefeningen voor een betere conditie, een strakker lijf of meer lenigheid en je vindt duizenden zoekresultaten.

Maar wat voor oefeningen kun je het beste doen om je hersens gezond te houden? Hersenexpert Dick Swaab schreef in 2010 de bestseller Wij zijn ons brein. Van Baarmoeder tot Alzheimer, een populair-wetenschappelijk boek van hersenonderzoeker. In dit boek staan onder andere tips om je hersenen zo gezond mogelijk te houden, dus volg ze op en daag je hersenen uit!

Zo houd je je hersenen gezond

1. Matig alcohol

Of je brein op late leeftijd goed blijft functioneren, is voor 50 procent genetisch bepaald. Je kunt er dus gedurende je leven nog wat aan doen. Zorg dat je zo min mogelijk hersenschade oploopt. Zo is alcohol slecht voor je brein. Bij de één is een glas per dag al schadelijk, de ander kan vijf glazen drinken voordat het effect heeft. Schade kan ook ontstaan wanneer je klappen tegen je hoofd krijgt. Denk aan verkeersongelukken, boksen en koppen bij voetbal.

2. Dans!

Als je op oudere leeftijd nieuwe dingen gaat leren en ondernemen, kan ervoor zorgen dat Alzheimer minder snel van zich laat horen. Maar je moet je hersenen wel uitdagen. Ga bijvoorbeeld schaken: iedere zet van jezelf en van de tegenstander roept nieuwe vragen op. Wat helemaal perfect is voor je hersenen, is het combineren van bewegen en nadenken. Schwaab geeft als optie dansen, maar ik kan mezelf zo voorstellen dat drummen ook een prima oefening voor de hersenen is.

3. Ga naar buiten

Slaap je slecht? Zorg voor meer licht overdag. Ga meer wandelen. Daar slaap je beter van.

Dick Swaab, Wij zijn ons brein. 19,95. Atlas Contact, Amsterdam.

Share This