3x Tips tegen puistjes

3x Tips tegen puistjes

Puistjes: ook boven je vijfentwintigste komen ze (helaas) nog regelmatig voor op de kin, rond de mond en op het voorhoofd. Als je hier wel eens last van hebt, bedenk dan dat je zeker niet de enige bent. Maar liefst 54% van de vrouwen heeft last van hier en daar een pukkeltje tot een echte vorm van acne. Maar wat kunnen we tegen deze vervelende rakkers doen en hoe kom je ervan af? Lees mee!

1. Altijd weer die hormonen

Hormonale schommelingen: daar krijgen wij als vrouw heel vaak mee te maken. Wat denk je van de maandelijkse cyclus of het gebruik van de pil? Je lichaam wordt ook weer helemaal ontregeld als je zwanger bent en in de borstvoedingsperiode daarna. Hormonale schommelingen zorgen ervoor dat je extra gevoelig bent voor puistjes, daar kun je weinig tegen doen.

Maar wat te denken van stress? Naast alle hormonale schommelingen is de stress de hoofdveroorzaker van puistjes. Spanning kan hormoonlevels in het lichaam verhogen en voor een hogere talgproductie zorgen. Het stresshormoon dat wordt aangemaakt om beter met spanning om te gaan, is testosteron. Je zult het waarschijnlijk al verwachten: vrouwen hebben vaak daarmee te maken. Want wij willen alles! Werken, kinderen, het huishouden: vind je het gek dat onze hormoonlevels altijd op de hoogste overlevingsstand staan. Probeer iedere dag tijd voor jezelf te nemen, ook al is het maar een half uurtje. Ga naar buiten en vang wat zonnestralen op: een weldaad voor je huid.

2. Weg met foundation

Make-up op basis van olie, parfum en  kunstmatige kleurstoffen is zeer slecht voor je huid, zeker als je vaak last hebt van puistjes. Laat foundation, blusher en bronzer een paar weken (minimaal vier!) weg en kijk of je huid hier blij mee is. Helemaal geen make-up gebruiken is natuurlijk de beste optie, maar ja, dat witte winterhoofd ziet er nu niet al te charmant uit. Ondenkbaar? Ga dan voor foundations zonder olie en make-up zonder parfum. Reinig je huid ‘s ochtends en ‘s avonds goed: als je een goede reiniger hebt, dan heb je steeds minder make-up nodig en ziet je huid er van nature gezond uit.

3. Ga voor wortels en rundvlees

Kies voor groente en fruit, peulvruchten, vette vis en volkoren brood. Vooral huidzuiverend bètacaroteen in wortels is welkom in de strijd tegen puistjes. Ook zink is belangrijk (rijst en tarwekiemen) en vitamine B5 (melk, ei en rundvlees) in de strijd tegen puistjes.

Bron: De Telegraaf

 

Share This