3x daarom is fietsen goed voor je geest

3x daarom is fietsen goed voor je geest

Fietsen kost je niets, het is goed en gezond voor je en je belast het milieu voor geen ene cent. En naast dat fietsen heel fijn voor je is, is het ook nog eens goed voor je geest. Vaak ben je na een kwartier fietsen al een stuk opgeruimder in je hoofd als je fietst in een rustige omgeving.

Fietsen: goed voor lichaam en geest

1. Pas je tempo aan

Reizen per vliegtuig is vaak erg aangenaam en per auto verplaats je je ook snel van A naar B. Maar het beste past je geest zich aan als je je geleidelijk verplaatst, zoals we dat vroeger te voet of te paard deden. Pas je tempo daarom aan en neem de omgeving rustig in je op die rustig verandert. Van tevoren hoef je nog niet eens een specifiek fietsdoel te hebben. Je kunt gewoon op je fiets springen en naar het dichtstbijzijnde natuurgebied fietsen voor ontspanning. Maar je kunt natuurlijk ook een mooie fietsroute plannen in binnen- en buitenland. En bedenk dat de reis zelf belangrijker is dan het doel.

2. Geef je grenzen aan

Was de heenweg makkelijk te doen, met een zacht briesje in de rug en zonder een regendruppel? Op de terugreis kan het natuurlijk precies het tegenovergestelde zijn. Of misschien ben je zo moe van het fietsen dat je letterlijk geen meter meer vooruit kunt. Geef toe dat je je grens hebt bereikt en leg het volgende stuk af met de trein. Niets om je voor te schamen, ken je grenzen.

3. Leeg je hoofd

Fietsen zou een uitstekende oefening in mindfulness zijn, lees je steeds vaker. Laat je niet opjagen door het tempo van het verkeer om je heen. Sta eens echt stil bij een stoplicht zonder dat je door rood fietst of opgejaagd staat te wachten totdat het groene licht verschijnt. Maak je niet te druk en benut juist dit moment van pauze. Van rust.

Beeld: Minfulness Day via Wikimedia Commons

Share This