2x daarom is de zon zo gezond voor je

2x daarom is de zon zo gezond voor je

Heerlijk, deze zomerweken! Natuurlijk smeer je je iedere dag goed in om jezelf tegen de zon te beschermen. Maar wist je dat de zon veel gezondheidsvoordeeltjes oplevert waar wij heel blij van worden?

Lang leve de zon!

1. Je huid wordt er mooier van

Als je op vakantie gaat naar een zonnig, Zuid-Europees land en je gaat verstandig met de zon om, is de kans 90 tegen 100 dat je met een mooiere en gavere huid terugkomt. Hoe kan dat? Vaak is de afweer van mensen met een huidaandoening verstoort en de ultraviolette straling van de zon helpt dat proces om te keren. Dus heb je last van eczeem, psoriasis of van puistjes? Boek een heerlijke vakantie naar de zon en geniet van die fijne zonnestralen!

2. Je wordt er vrolijker van

Voel jij je ook zo blij de afgelopen weken? Dat is helemaal niet zo gek. Geruime tijd iedere dag buiten en het liefste in de zon doorbrengen werkt uitstekend tegen een depressie. Zonlicht zou een depressie zelfs kunnen voorkomen. Alles heeft te maken met vitamine D. Vaak bouwen wij een tekort aan deze belangrijke vitamine op. Twee derde van onze broodnodige voorraad vitamine D maken we aan met behulp van de zon en de rest halen we uit onze voeding. Als je vaak wandelt, fietst en andere activiteiten in de buitenlucht onderneemt, loop je minder kans om een tekort aan vitamine D op te lopen. Ook het zonlicht zelf werkt positief op je gestel en je humeur. Spendeer dus vooral lekker wat tijd in de zon als je even in een dipje zit.

Zon natuurlijk wel verantwoord. Gebruik zonnebrandcrème met een passende factor en draag een zonnebril en een zonnehoed om jezelf tegen de hitte te beschermen. Als het echt warm is, doe je er goed aan de zon te mijden tussen 11.00 en 16.00 uur en bijvoorbeeld een middagpauze te houden als je vrij bent.

Bron: Gezondheidsnet (vitamine D)

Beeld: “The Sun taking Z’s” by Surge1223 – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Share This